Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Pământul rezultat în urma unor foraje geologice făcute chiar în centrul municipiului Târgu Jiu are calități deosebite. Acesta a fost transformat de mâna plină de har a unei meștere populare în adevărate obiecte de artă.

IMG_1197O profesoară de desen tehnic, pasionată de modelajul în lut, care locuiește în apropierea locului unde au fost făcute forajele, a observat de la fereastra apartamentului său bucățile de pământ și le-a luat acasă, acolo unde are un mic atelier în care lucrează.

Pământul tare ca betonul a fost transformat într-un lut cu calități excepționale, ca o plastilină, din care meștera Ana Lupu a realizat adevărate obiecte de artă. Aceasta spune că este cel mai bun pământ cu care a lucrat până acum și pentru obținerea căruia trebuia să se deplaseze zeci de kilometri.

„M-am gândit să iau o bucătă și s-o probez. Am avut o reținere pentru că cineva ar fi putut interpreta. Când am venit acasă, l-am fărâmițat și am văzut ce pământ bun este, am zis «Doamne sunt salvată», pentru că eu nu am pământ foarte mult. Am reușit să strâng o cantitate suficientă. De câteva luni lucrez cu acest pământ și am dus și la școală, pentru elevii care urmează cercul de modelaj. Este un pământ foarte bun. Poți să faci ce vrei cu acest pământ, care este și foarte rezistent. Cât de simplu și de ușor este. Nu am lucrat cu un pământ așa de bun“.

IMG_1213

A realizat din lut portretul lui Brâncuși

Ana Lupu este profesor de desen tehnic la Colegiul Tehnologic „Ion Mincu“ și coordonează, de asemenea, un cerc de modelaj în lut. Acasă, într-o încăpere și-a amenajat un mic atelier, unde petrece și nouă ore pe zi.

Activitatea pe care o desfășoară o destinde. Tehnica de realizare a personajelor este deosebită. Toate detaliile de pe chipul țăranului sunt realizate manual. Este singurul meșter din Gorj care lucrează în acest fel și concepe din lut adevărate lucrări de artă.

„Marea majoritatea a personajelor pe care le-am reținut și a căror expresie m-a fascinat sunt țăranii“, ne spune meștera.

IMG_1212Nenumăratele lucrări realizate în decursul timpului de Ana Lupu au fost înghesuite în apartamentul din Târgu Jiu, iar în gospodăria de la țară, de la Bălănești, păstrată de la înaintași a amenajat un adevărat muzeu al satului. Ana Lupu ne povestește că toate culorile pe care le folosește pentru a-și înfrumuseța lucrările sunt naturale. Profesoara nu își mai amintește exact câte lucrări a realizat până acum.

Recent, Ana Lupu a realizat în lut și portretul lui Constantin Brâncuși. „Nu am avut model vreo fotografie, ci am făcut portretul din imaginație. Nu știu dacă a mai încercat cineva până acum să facă așa ceva, dar pentru mine a fost o bucurie“, a mai spus profesoara.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.