Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În perioada 15 – 29 iunie 2023 bucureștenii sunt așteătați la ateliere de educație muzeală specială organizate de Muzeul Țărăranului Român.

„Pornim la joacă dintr-o expoziție despre oaie și despre păstori, în care obiectul, povestea, cuvântul și obiceiul construiesc un puzzle al unei lumi în care oile, oamenii care le îngrijesc, câinii care le păzesc și măgărușii buni la toate sunt personaje principale. Vom descoperi meșteșuguri, vom interacționa cu obiecte, mirosuri și sunete din acest univers, vom crea propriile povești, plecând de la obiectele simple, de zi cu zi, din viața păstorilor, dar și de la obiecte contemporane: benzi desenate, mici obiecte din lână, brâie reinterpretate, coliere cu mărgele de lână, perne, piese de teatru de umbre și câte și mai câte”, au precizat reprezentanții muzeului.

 Atelierele sunt gratuite.

„Acolo unde se precizează email-ul, locurile sunt limitate, iar pentru a putea participa, vă rugăm să trimiteți un email de înscriere. Pentru celelalte ateliere, vă așteptăm direct la Atelierul de Creativitate, cu acces din intrarea principală a muzeului.

Joi, 15 iunie, ora 11.00, Povești cu urechi, atelierul lui Călin Torsan (10+).

Eu sunt Călin, omul cu fluier. La întâlnirea cu mine vom sta de vorbă despre fluierele românești și de aiurea. Cum se construiesc, cum se înfrumusețează, unde și când se cânta din ele. Vei asculta glasul unora dintre acestea, dar și tot felul de istorii surprinzătoare despre muzică.

Sâmbătă, 17 iunie, ora 11.00, OIȚA ce alergă pe Banda Desenată.

Laptele cel bun și brânza gustoasă se obțin doar dacă oițele sunt plimbate când la câmpie, când la munte, unde găsesc iarba cea mai verde, iar aerul proaspăt le face poftă de mâncare. Înainte de a porni cu toate neamurile la drum, oițele fac o baie de învigorare și își pregătesc harta către cele mai bune pășuni.

Pentru a afla prin ce peripeții trec oițele, vom face un mic popas în expoziția PĂSTORIT CONTEMPORAN. UN PATRIMONIU, MAI MULTE DILEME, apoi vom ilustra/desena, cu ajutorul cariocilor negre, expediția de vară, sub forma unei benzi desenate, către cele mai frumoase locuri.

Atelierul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7-12 ani și durează 1 h 30 min. Înscrieri la [email protected].
Sâmbătă, 17 iunie, ora 17.00, Povești cu urechi, atelierul lui Călin Torsan, pentru ADULȚI.

Eu sunt Călin, omul cu fluier. La întâlnirea cu mine vom sta de vorbă despre fluierele românești și de aiurea. Cum se construiesc, cum se înfrumusețează, unde și când se cânta din ele. Vei asculta glasul unora dintre acestea, dar și tot felul de istorii surprinzătoare despre muzică.

Miercuri, 21 iunie, ora 10.00, Atelier de mărgelit pentru preșcolari, părinți, bunici, cu Beatrice Iordan.

După ce vom povesti un pic despre lână, o vom pipăi și mirosi și vom trece la treabă. Folosind lâna netoarsă, apă și săpun, ne vom împrieteni cu ea, modelând-o în mici mărgele moi și pufoase care vor putea fi luate acasă. Atelier dedicat preșcolarilor peste 3 ani și părinților și bunicilor doritori să se împrietenească cu lâna netoarsă.

Joi, 22 iunie, ora 17.00,  Atelier de confecționat coliere din lână netoarsă cu Beatrice Iordan. Atelier pentru ADULȚI.

După ce vom povesti un pic despre lână, o vom pipăi, mirosi și vom trece la treabă. Folosind lâna netoarsă, apă și săpun, ne vom împrieteni cu ea, modelând-o în mici mărgele moi și pufoase pe care le vom aranja în frumoase coliere de pus la gât, bune de dăruit persoanelor dragi sau de înfrumusețat vestimentația proprie.

Vineri, 23 iunie, ora 11.00, Atelier de teatru de umbre cu povești pastorale, pentru copii de peste cinci ani, cu Beatrice Iordan.

Vom povesti un pic despre transhumanță, vom scotoci prin fotografii vechi cu teme pastorale și vom

crea mici povești despre ciobănie pe care le vom reprezenta vizual cu ajutorul teatrului de umbre.

Acest atelier va fi însoțit și de un fundal sonor, înregistrat, cu cântece ciobănești la fluier din arhiva

sonoră a muzeului, cu sunete de la stână (behăitul oilor, lătratul câinilor, strigătele ciobanilor etc.).

Sâmbătă, 24 iunie, ora 10.30, Chimirul, rudă cu borseta. Atelier cu Ana Petrovici Popescu.

Nu e nici curea și nici borsetă, e ambele la un loc și se numește chimir. Pe vremuri se confecționa din piele, se ținea strâns de mijlocul omului și era ornat cu fel și fel de desene/simboluri, să-i meargă bine toată ziua ciobanului. Ca să ne păstrăm mai bine banii de înghețată și să avem o vacanță frumoasă, vom croi din piele ecologică un chimir al nostru, pe care îl vom desena cu carioci permanente și decupa cu diferite motive decorative inspirate de expoziția PĂSTORIT CONTEMPORAN. UN PATRIMONIU, MAI MULTE DILEME.

Atelierul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8-12 ani și durează 1 h 30 min. Înscrieri la [email protected].
Sâmbătă, 24 iunie, ora 11.00, Atelier senzorial în expoziție pentru persoane nevăzătoare cu voluntarii MNȚR și Raluca Minoiu. La acest atelier toate locurile sunt ocupate.
Miercuri, 28 iunie, ora 11.00, Hai-hui prin expoziție (6+) cu Raluca Minoiu.

Pipăim, mirosim, ascultăm, cercetăm și descoperim. Ce? Cum e să fii oaie năzdrăvană, oaie sportivă, oaie pofticioasă sau sclifosită, oaie rebelă sau poznașă.

Și vom încerca să răspundem la marea întrebare: dacă am fi o oaie, ce fel de oaie am fi?

Ca să participi la acest atelier, trebuie să știi să citești (sau să-ți iei ajutor un părinte sau bunic), să ai chef să schițezi/desenezi, să îți placă vânătorile de oi (pardon, comori) și să nu fii alergic la lână și fân, să n-o facem de oaie!

Atelierul se va desfășura în cadrul expoziției.

Înscrieri la [email protected].

Joi, 29 iunie, ora 11.00, Perna de visat bine (5+) atelier de povești și desen pe pânză.

Cu pânze, ațe și sclipici facem o pernă de visat bine: poate o scufundare în mare ori un zbor cu balonul, cine știe?

Vom începe cu o poveste despre libertatea de a visa, apoi ne vom schița propriul vis cu creionul pe hârtie. Cu schița gata, vom transpune visul în culori, cu carioci, pe o pânză anume cusută pentru a se transforma în pernă. Pe care copiii o vor umple cu mâinile lor și vor pleca acasă cu o pernă numai bună de visat.

Ce legătură are cu oaia? Are, că cele trei meșterițe din poveste…

Înscrieri la [email protected].

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.