Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Premiera piesei „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ de Camil Petrescu va avea loc duminică, 11 martie, de la ora 19:00.

Dramatizarea, regia și scenografia îi aparține lui Marius Oltean. Din distrubuție fac parte actorii: Georghe Drăghescu, Adelina Puzdrea, Cristinel Dobran, Dan Dobroiu, Sorin Giurcă, Alexandru Manea și Filofteia Popescu. „Proiectul nostru este oportun, avându-se în vedere oportunitățile comunității și este un act de mare cultură națională. Evenimentele prezentate în spectacol preced Marea Unire din 1918 al cărui Centenar îl sărbătorim în acest an“, a spus Cosmin Brehuță, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“.

Jurnalul de campanie al autorului din timpul Primului Război Mondial, sursa romanului

Romanul este construit pornind de la o sursă autobiografică: jurnalul de campanie al autorului din timpul Primului Război Mondial. În vara anului 1916, tânărul Camil Petrescu este chemat la oaste, atunci când România a intrat în război alături de Antantă, fiind sublocotenent la Regimentul 4 de marș.

„Spectacolul, ca și romanul, surprinde drama intelectualului lucid, însetat de absolutul sentimentului de iubire, dominat de incertitudini, care se salvează prin conștientizare a unei dram de mai puternice, aceea a omenirii care trăiește tragismul unui război absurd, văzut ca iminență a morții. Conotativ, titlul indică cele două cărți ale romanului, desemnând povestea de iubire dusă până la absolut și experiența războiului care omoară și ceea ce a rămas din iubirea lui Ștefan și Elei. Cele două secvențe sunt unite de substantivul «noapte» în mod simbolic, el desemnând dezamăgirea, deziluzia, decăderea valorilor în care personajul credea și care iau o altă ordine“, arată profesorul universitar Marius Oltean.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.