Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași propune publicului o nouă expoziție în aer liber, organizată în parteneriat cu Institutul Polonez din București, un proiect expozițional dedicat limbii polone.

Vă invităm să descoperiți frumusețea acesteia în cadrul expoziției „Despre limba polonă”, ce va putea fi vizionată în perioada 5 martie – 22 aprilie 2024, lucrările fiind amplasate pe gardul Muzeului Unirii (Str. Alexandru Lăpușneanu nr. 14).

Primul izvor care atestă limba polonă este un document papal de la începutul secolului al XII-lea. Acolo apar cele mai vechi nume și prenume poloneze. Primul text mai lung este scris aproximativ 200 de ani mai târziu. În secolul al XV-lea existau deja poezii, proză și documente în limba polonă.

Concepută în versiunea românească de specialiștii Institutului Polonez din București, expoziția prezintă o scurtă istorie a acestei limbi, principalele reguli de pronunție, precum și numeroase curiozități. Privitorul va afla, printre altele, care este cea mai veche propoziție scrisă în polonă, care sunt literele „ciudate” ale alfabetului polonez, dar și expresii onomatopeice care sună amuzant și literal.

Acest proiect expozițional nu doar că ne permite să descoperim mai multe despre limba polonă, dar ne încurajează să învățăm această limbă interesantă pe care o vorbesc peste 40 de milioane de oameni în întreaga lume.

 

Distribuie:

1 Comment

  • card recenzii google, 12 martie 2024 @ 10:07 Reply

    Sunt extrem de incantat sa aud despre aceasta noua expozitie in aer liber dedicata limbii polone. Este uimitor sa aflu ca aceasta limba are o istorie atat de bogata si straveche, cu inregistrari care dateaza din secolul al XII-lea. Cu siguranta, expozitia va fi o modalitate interesanta si interactiva de a invata mai multe despre limba si cultura poloneza. Cu ajutorul specialistilor Institutului Polonez din Bucuresti, suntem oferiti ocazia de a descoperi regulile de pronuntie si diferite curiozitati despre aceasta limba fascinanta. Sunt nerabdator sa vad cea mai veche propozitie scrisa in polona si sa invat mai multe despre literaele „ciudate” ale alfabetului. Felicitari pentru acest proiect si sper sa incurajeze mai multe persoane sa invete aceasta limba impresionanta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.