Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O nouă ediție a Festivalului de Folclor „Iustina Băluțeanu” va avea loc sâmbătă, 29 iulie 2023, la Bustuchin, de la ora 11.00,  în Piața Primăriei Comunei Bustuchin. Festivalul face parte din complexul de manifestări care se desfășoară în localitate, cu ocazia Zilelor comunei.

Propunându-și revigorarea vieții cultural-artistice a zonei de est a județului Gorj, mai ales în domeniul folclorului, festivalul a fost realizat din inițiativa conducerii administrative a comunei Bustuchin. Festivalul este deschis tinerilor interpreți vocali și ansamblurilor de dansuri populare.

Secțiunile Festivalului sunt: soliști vocali de muzică populară și dansuri populare. Festivalul este deschis interpreților de folclor muzical autentic din localitățile riverane râurilor Gilort, Galbenu, Olteț și Amaradia. Fiecare localitate invitată poate înscrie în concurs maximum trei reprezentanți pentru fiecare din cele două secțiuni.

Limita minimă de vârstă este de 10 ani, mergând până la 40 de ani pentru soliștii vocali, iar pentru formațiile de dansuri vârsta admisă este între 7-18 ani. Soliștii vocali vor interpreta două piese, din care una fără acompaniament: doină sau baladă. Concurenții sunt așteptați în ziua de 30 iulie, de la ora 11.00, în Piața Primăriei comunei Bustuchin.

Se vor acorda premii și diplome pentru fiecare secțiune
Premiile I la secțiunile soliști vocali și dansuri populare, precum și o mențiune la secțiunea dansuri populare,  vor fi acordate de Consiliul Local și Primăria Bustuchin.

Premiile III la secțiunile soliști vocali și dansuri populare, premiile speciale la ambele secțiuni, ambele mențiuni de la secțiunea dansuri populare, vor fi acordate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.  În funcție de valoarea premiilor și de numărul participanților, juriul își rezervă dreptul de a redistribui unele premii.

Iustina Băluțeanu
Iustina Băluțeanu a fost solist vocal în Orchestra Taraful Gorjului, din anul 1958, astfel că în turnee a participat alături de Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Fărămiţă Lambru, Ioana Radu. Este considerată Regina Hăulitelor, pentru că pe discul din 1958, au fost prezentate prima dată hăulitele: „Pe câmpu’ cu florile”, „Sârba din caval”, „Cântec de leagăn”.

Acestea au fost considerate adevărate creații, fiind ulterior preluate și de alte cântărețe și formații. Iustina Băluțeanu a realizat și peste 100 de mici carpete țesute reprezentând subiecte din natură, folclor sau diferite monumente istorice.

Prima soție a lui Ion Dolănescu, solista de muzică populară a anilor 60 Iustina Băluțeanu este autoarea multora dintre cele mai îndrăgite piese de muzică populară gorjenească, acestea fiind preluate și de alți mari artiști ai României.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.