Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Prințul Charles, prezent în România cu ocazia expoziţiei „Transylvania Florilegium” şi a lansării albumului aferent, a primit în dar o lucrare a artistului gorjean Mihai Țopescu. Acest cadou a fost oferit de către Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, care a purtat discuții cu prințul despre dimensiunea culturală și identitară a biodiversității românești. 

Cei doi au purtat discuții şi despre viitoarele colaborări dintre Institutul Cultural Român şi Fundaţia „Prinţul de Wales” din țara noastră. Liliana Ţuroiu a subliniat în cadrul convorbirilor că bogăţia unică a florei româneşti are, pe lângă valoarea sa în cadrul unui ecosistem excepţional, şi o dimensiune culturală. Toate aceste forme naturale, a arătat preşedintele ICR, reprezintă o sursă principală de inspiraţie în cultura română tradiţională, unde au devenit baza motivelor ce înfrumuseţează îmbrăcămintea – şi în primul rând faimoasele noastre ii – dar şi diferite alte obiecte. Totodată, natura este o sursă importantă şi pentru creaţia cultă, ea regăsindu-se în multe dintre marile opere literare româneşti şi, desigur, în arta plastică. Astfel, pentru români, lumea vegetală nu înseamnă doar ecologie, ci şi identitate.

Cadoul oferit de Liliana Țuroiu, președinte ICR, la finalul vizitei – o lucrare a artistului Mihai Ţopescu ce reinterpretează motivul germinaţiei vegetale – a constituit o exemplificare, în cheie modernă, a acestei dimensiuni esenţiale a artei româneşti.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.