Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Sub egida Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, în cadrul Programului Centenar, a văzut de curând lumina tiparului volumul „Om și societate. România centenară 1918 – 2018”, coordonat de profesorul gorjean Andrei Popete Pătrașcu și profesorul Nicolae Diță din București. Lucrarea adună în paginile sale 28 de articole dedicate României Centenare scrise de profesori, istorici, cercetători și muzeografi din 14 județe, printre acestea aflându-se și un număr de cinci articole scrise de profesori gorjeni: Centenarul Marii Uniri. Biserica și ideea de unitate a românilor de pretutindeni (prof. Elena BĂRBULESCU).

 Activitatea grupului de partizani condus de sublocote-nentul Victor Popescu din Valea cu Apă (prof. dr. Dumitru CAUC, prof. Angelica NECȘULEA); Aspecte privind unirea Transilvaniei cu România (prof. Elena FĂLCĂU); Aviatori gorjeni în războiul de întregire națională (1916-1919) (prof. Andrei POPETE PĂTRAȘCU); Dascăli gorjeni pe fronturile Războiului de Reîntregire (prof. Cornel ȘOMÎCU).

Cartea, arată prof. dr. Mihai Manea, președintele Asociației Profesorilor de Istorie din România – Clio, în Cuvântul înainte, reuneşte în cele 270 de pagini „un număr de comunicări realizate de profesori, cercetători și muzeografi, multe focusate pe aspecte privind istoria orală, mentalităţile, contribuţia Bisericii, operaţiunile militare, demografie, diplomaţie şi viaţă cotidiană privind primele două decenii ale secolului al XX-lea din istoria României. Desigur, Marea Unire din 1918 nu poate fi înţeleasă deloc fără acțiunea politică decisivă a elitelor din Vechiul Regat şi din provinciile istorice încă în afara statului naţional român, fără prăbuşirea monarhiilor multinaţionale din Europa şi fără afirmarea principiului autodeterminării și a celui al naționalităților pe plan internațional, în contextul afirmării pe scară largă şi a sentimentului national. Este o reală plăcere să vezi doi tineri profesori, istorici, deopotrivă, care să pună atâta ambiție și energie în coordonarea unui volum închinat aniversării Centenarului unității naționale a României.”

În curând lucrarea se va găsi și în librăriile târgujiene, fiind un prilej pentru iubitorii de istorie să descopere ce a însemnat Primul Război Mondial pentru România, dar și Marea Unire din 1918.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.