Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Un exemplu demn de laudă al relației profesor-elevi întâlnim la Liceul Tehnic „General Gheorghe Magheru” unde profesoara Maria Rocselana Verdeș s-a dedicat întru totul meseriei sale de dascăl, și-a îndrumat elevii pe drumul literelor și, astfel, prin muncă neîncetată, ei au obținut diplome la toate concursurile de literatură la care s-au înscris. Cea mai recentă participare la Concursul Național „Tinere Condeie”, faza județeană, le-a adus trei diplome, Eugenia Miulescu reușind să se califice la faza națională a competiției literare datorită locului I obținut de aceasta cu o creație proprie înscrisă la secțiunea „Dramaturgie”.

Concursul Național „Tinere Condeie” este un concurs cu tradiție; el se organizează anual de către I.S.J Gorj și este jurizat de membrii Uniunii scriitorilor și profesori de limba și literatura română, inspectori etc. Acesta este încă unul din numeroasele concursuri la care elevele Rocselanei Verdeș au participat, ele pregătindu-se, în prezent, pentru un altul. „Ca să avem rezultate bune, trebuie să lucrăm la foc continuu! Multe dintre concursurile de creație literară le dau confirmarea talentului și muncii lor, altele le oferă și premii în bani, ceea ce este încurajator. Multe dintre consiliile județene din țară, sau ONG-ri, oferă premii substanțiale pentru încurajarea creației literare în rândul tinerilor. Pentru mine este o experiență unică, o bucurie că sunt dascălul lor, o bucurie extenuantă. Știu că am crescut elevi minunați și orice efort e prea mic! La «Magheru» e un spirit creator, e ceva special!” , ne spune Maria Rocselana Verdeș, profesor de limba română și asistent universitar. Pe pagina de facebook a dascălului găsim și numele elevelor premiate, precum și secțiunile la care acestea s-au înscris:

MIULESCU Eugenia Mihaela- Premiul I, secțiunea Dramaturgie
BESOI Bianca Patricia – Premiul al II-lea, secțiunea Poezie
ARGEȘEANU Andreea Raluca – Mențiune, secțiunea Poezie

Deși a obținut Mențiune, Andreea Raluca Argeșeanu se declară mulțumită de rezultat și consideră că participarea la concurs i-a adus o nouă experiență ce a contribuit la dezvoltarea sa intelectuală, dar și o motivație în plus să evolueze în domeniul literar: „Am participat la secțiunea poezie și am obținut Mențiune. Literatura mi-a adus încă un premiu și sunt mândră de rezultatele mele. Deși de această dată am obținut doar mențiune, nu sunt dezamăgită. Singurul concurs demn de un om înțelept este cu el însuși. Consider că experiența acestui concurs a contribuit la dezvoltarea mea și, mai ales, sunt mai motivată să evoluez în domeniul literar. Arta limbajului m-a pasionat mereu și datorită profesoarei mele Verdeș Maria – Rocselana, am posibilitatea de a participa la concursuri și să mă bucur de victorile aferente.”, ne mărturisește eleva Andreea Argeșeanu care va urma o Facultate de Litere la București.

Elevă pasionată de mic copil de literatură, Eugenia Miulescu își dorește și ea să urmeze Facultatea de Litere din București, iar locul I i-a fost adus de creația sa dramatică inspirată de textul liric al lui Lucian Blaga, „Veac”:Pentru Concursul «Tinere Condeie», faza județeană, am fost inspirată de a scrie o piesă de teatru pornind de la textul liric al lui Lucian Blaga, «Veac». Ca de obicei, mi-a plăcut să fiu păpușarul, să pot controla acțiunile întreprinse de «marionetele» mele. În piesa de teatru am expus clar sentimentul de alienare, de singurătate, angoasele pe care personajele mele le dețineau într-un oraș în care până și forțele divine venite spre a face dreptate, îngerii, nu erau capabili în a se abate de la regulile DANSATOAREI (un personaj care a expus clar desfrânarea). Mă bucur că am obținut locul I cu această piesă. De fiecare dată încerc să mă provoc, să abordez diferite teme spre a reliefa omul în diferitele ipostaze în care se găsește. Protagonistul piesei mele de teatru are diferite trăiri, deține întrebări pe care fiecare dintre noi ni le putem la un moment dar și cărora încercăm să le găsim răspunsurile așa cum putem”, ne povestește Eugenia.

 Puterea pe care i-o oferă cuvintele o fascinează și își dorește să publice cărți, după ce va considera că a citit suficient încât să stăpânească îndeajuns de bine condeiul.

Și pentru că este în ultimul an de liceu, Eugenia mai adaugă că îi vor lipsi acești ani, colegii și profesorii, dar așteaptă cu nerăbdare studiile superioare, Studiile Europene.

Profesoara Maria Rocselana Verdeș spune că meseria aceasta îi vine ca o mănușă și este o norocoasă pentru că se poate bucura de copiii minunați care-i împărtășesc pasiunea pentru litere. Le-a fost ca o a doua mamă elevilor săi de care îi va fi greu să se despartă atunci când vor absolvi liceul, dar speră ca fiecare elev al ei să își găsească drumul potrivit în viață și să le ofere și altora din cele învățate. Iar pentru cei care vor termina clasa a XII-a anul acesta, profesoara vine cu câteva urări de bine: „Sper ca fiecare elev al meu să își găsească drumul în viață, să fie fericiți și să dea înapoi altora din cele învățate. Să privească viața ca pe o călătorie din care au de învățat; fiecare rol este important – Oscarul se ia și pentru rol secundar, important e cum joci!”, spune Maria Rocselana care este de părere că doar chimia literaturii dintre profesor și elevi poate aduce rezultate de excepție în acest domeniu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.