Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ștefan Dobruneanu, nepotul haiducului Iancu Jianu, a fost judecător, avocat, senator şi consilier local. În urma unor tragedii în familia sa, acesta şi-a donat Primăriei Târgu Jiu aproape toată averea.

646x404 (1)
Nepotul haiducului Iancu Jianu s-a născut în Caracal, la data de 14 decembrie 1862, într-o familie înstărită, care deţinea suprafeţe întinse de terenuri. A avut doi fraţi mai mari, iar marele haiduc Iancu Jianu era bunicul său după mamă. Prins şi condamnat la moarte prin spânzurătoare, Iancu Jianu a fost salvat de faptul că a fost cerut în căsătorie de Sultana.

Ştefan Dobruneanu a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti pe care a absolvit-o în anul 1884, dup care a fost repartizat ca magistrat în oraşul Târgu Jiu.

„A activat foarte puţin timp în această funcţie dedicându-se ulterior profesiei de avocat, ajungând într-un timp foarte scurt un foarte bun profesionist în breaslă, fiind apreciat de toţi cei cu care a avut legături profesionale şi nu numai.

Datorită deosebitelor sale calităţi şi aprecieri a fost ales şi senator de Gorj, făcând parte o perioadă de timp şi din Consiliul Local în calitate de consilier ales de locuitorii oraşului“, arată juristul Daniel Cismaşu în lucrarea „Ştefan Dobruneanu, O personalitate ce nu trebuie uitată“, publicată în volumul „Litua XVII“.

Iniţiatorul înfiinţării Muzeului Judeţean Gorj

Ştefan Dobruneanu a fost unul din fondatorii revistei „Jiul”, alături de alte mari personalităţi ale vremii printre care: Alexandru Ştefulescu, Emanoil Părăianu, cumnatul său, Iuliu Moisil, şi alţii. Alături de aceştia a fost şi iniţiatorul înfiinţării Muzeului Judeţean Gorj, care astăzi poartă numele prietenului său „Alexandru Ştefulescu”.

Copilul soților Dobruneanu a murit la vârsta de doi ani

Ştefan Dobruneanu s-a căsătorit, la vârsta de 24 ani, cu Ecaterina Caribolu, născută Frumuşanu, văduva lui Grigore I. Caribolu, descendent al familiei domnitoare Racoviţă. Aceasta s-a născut la data de 24 ianuarie 1864 în Târgu Jiu într-o familie cu rezonanţă istorică, unchiul ei fiind renumitul avocat Titu D. Frumuşanu, iar tatăl ei a fost profesor şi primar al oraşului Târgu Jiu. Aceasta avea o avere fabuloasă, atât din partea familiei sale, cât şi din cea a fostului ei soţ.

Tatăl ei a deținut casa Vasile Moangă, care astăzi este monument istoric, și o casă reprezentativă din Târgu Jiu. Ecaterina a dat naştere unui băieţel, pe care l-a botezat Stiva-Ştefan. După doi ani, copilul a murit, iar cei doi soţi au suferit enorm.

Şi-a lăsat averea Primăriei Târgu Jiu

Ecaterina a suferit enorm după moartea copilului și după numai câțiva ani a decedat și ea. „În memoria soţiei sale, avocatul Ştefan Dobruneanu a investit foarte mult ridicându-i chiar un bust pe un soclu foarte înalt în grădina publică a oraşului Târgu Jiu, bust care astăzi mai poate fi admirat doar în câteva ilustrate care s-au mai păstrat, deoarece acesta a fost vandalizat în urmă cu foarte mulţi ani“, mai menţionează Daniel Cismaşu.

Ştefan Dobruneanu s-a recăsătorit cu Lucia. Acesta a murit departe de casă, pe când se afla în Germania. El și-a lăsat cea mai mare parte a averii sale Primăriei Târgu Jiu. Soţiei sale i-a revenit o rentă viageră de 5.000 de lei.

„Primăria oraşului Târgu Jiu a beneficiat de o sumă de aproape 200.000 lei, sumă colosală la vremea respectivă, sumă pe care avocatul Ştefan Dobruneanu o avea în efecte financiare precum şi în împrumuturi la numeroase persoane. (…) Imediat după deces, soţia sa Lucia s-a stabilit în Franţa, la Paris, de unde a solicitat ca renta viageră primită prin testament să îi fie trimisă acolo unde se stabilise.

Dintr-o scrisoare trimisă primarului oraşului Târgu Jiu, Gheorghe Stolojanu, a solicitat să-i fie trimişi bani cât mai repede pentru a cumpăra o casă la periferia Parisului. În anii care au urmat, consiliul local a întocmit anual un buget separat cu numele Ştefan Dobruneanu, buget care era alcătuit din sume considerabile provenite din dobânzi la sumele depuse în depozite sau investite în acţiuni de tot felul“, a mai menționat Daniel Cismaşu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.