Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În acest an, elevii care au reprezentat județul Gorj la faza națională a olimpiadei de limba germană s-au întors acasă cu trei premii I, fiind cel mai bun rezultat din istoria participării elevilor gorjeni la acest concurs școlar.

18675263_10209254398216528_850956333_o
Diana Dragotă, elevă în clasa a X-a la matematică-informatică la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“, a reușit să obțină două premii I atât la proba scrisă, cât și la cea de proiect, iar David Frătița, elev în clasa a XI-a, a primit premiul I la proiect.

Diana studiază limba germană din clasa a V-a, iar rezultatul obținut la olimpiada care s-a desfășurat în Piatra Neamț este este cel mai bun de până acum. Liceana ne povestește că a fost cea mai frumoasă experiență din viața sa:

„Studiez limba germană din clasa a V-a, dar am început să mă pregătesc mai intens din clasa a IX-a. Am mai participat și anul trecut la olimpiada de limba germană și m-am clasat pe locul III la faza județeană. A fost prima participare la faza națională și cel mai bun rezultat pe care l-am obținut. Concursul final de la Piatra Neamț a fost cea mai frumoasă experiență trăită și am avut ocazia de a-mi îmbunătăți germana și lucrul în echipă, atunci când am pregătit proiectului.

Am cunoscut copii minunați și nu mă așteptam să leg legături atât de speciale într-o perioadă atât de scurtă. De asemenea, vreau să-i mulțumesc doamnei profesoare Lili Scorțeanu  care m-a îndrumat și care a știut să mă motiveze, reușind, astfel, să obțin 2 premii 1“.

 

17201063_647716105438145_1735531637341295170_n

Diana ne mărturisește că limba germană o atrage tocmai pentru că este dificilă, asta însemnând o provocare pentru ea:

„Este o limbă dificilă, dar, atât timp cât o înveți cu drag și te implici, deprinderea acestei limbi nu mai pare așa de grea. Limba germană mă atrage tocmai pentru că nu este așa de ușoară și că nu este foarte vorbită, iar, în ciuda aparenței, este o limbă frumoasă.

La limba germană îmi mai place faptul că mereu ai ceva de învățat și mereu descoperi un lucru nou. Este mult mai dificilă față de celelalte limbi străine. Sunt unele cuvinte asemănătoare cu cele din limba engleză, dar în privința gramaticii diferă foarte mult.

Nu am reușit să găsesc elemente comune cu limba română. Este o limbă mai dificil de învățat, pentru un român pentru că sunt multe reguli și excepții. De exemplu, atunci când trebuie să faci o propoziție, verbul poate să stea în diferite locuri și sunt anumite prepoziții care cer alte cazuri. Trebuie să fii atent la toate detaliile“.

În afară de olimpiada de la limba germană, Diana a mai participat și la olimpiada de psihologie, unde a obținut locul II la faza județeană.

„Îmi place strictețea și muzicalitatea acestei limbi“

David Frătița, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“, a reușit să obțină și el premiul I la faza națională a olimpiadei de limba germană, la secțiunea proiect. „Este a treia participare consecutivă la faza națională a olimpiadei de limba germană și a doua de la care am reușit să mă întorc cu premii.

La prima participare m-am întors acasă cu două premii, premiul II la individual și mențiune la proiect, iar acum am obținut premiul I la proiect. Olimpiada de la Piatra Neamț a fost o experiență interesantă pentru că am cunoscut oameni noi și aștept să particip și la ediția de anul viitor“, ne povestește olimpicul.

David ne spune că, deși este elev într-o clasă de științe exacte, a fost atras mereu de limbile străine, iar de germană s-a îndrăgostit la prima vedere:

„Am avut mereu tangențe cu limbile străine. Germana a fost o ambiție proprie. M-am apucat singur să o învăț, după care am studiat cu un profesor în particular, iar apoi am început să o studiez și la școală. Este o limbă dificilă, dar condiția esențială este de a-ți place, iar atunci lucrurile vin de la sine. Îmi place faptul că are ceva diferit care m-a prins și îmi dă un anumit imbold.

Gramatica limbii germane este diferită față de română sau engleză. Dacă la noi se mai pot face inversiuni într-o frază, în cazul limbii germane totul este după un anumit model de la care nu poți să te abați decât foarte rar. Îmi place strictețea și muzicalitatea acestei limbi. Este o limbă care m-a atras din prima. Cu cât evoluăm, îmi dau seama că germana va fi la nivelul limbii engleze, pentru că este pe o pantă ascendentă, pentru că sunt foarte mulți tineri care vor să învețe această limbă“.

„Toți participanții sunt învingători“

Gabriela Protesoiu-Burtea, coordonatorul lotului elevilor gorjeni, a spus că învățarea limbii germane nu este la îndemâna oricui, iar rezultatele obținute sunt cu atât mai importante:

„Am avut mereu rezultate foarte bune la olimpiada națională de limba germană, dar cele trei premii I de anul acesta ne-au dat încredere că se poate şi mai mult. Olimpicii noştri iubesc limba germană, aş putea spune că o au în sânge, pentru că nu oricine poate s-o învețe. Am avut şi în acest an, ca de altfel în fiecare an, elevi foarte buni.

Chiar dacă nu toți au luat premii, rezultatele lor au fost foarte bune, pe măsura efortului depus. Toți participanții sunt învingători, întrucât au învins, pe rând, teama de competiție, tentația de a se sustrage unui efort de care nu sunt capabili decât cei cu vocație, dorința de a-și petrece vacanța cu prietenii şi, nu în ultimul rând, nivelul de pregătire, care a fost diferit pentru fiecare dintre olimpici, ceea ce nu înseamnă că aceia care nu au obținut premii au fost mai prejos decât premianții”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.