Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită joi, 24 martie 2022, începând cu ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi, la întâlnirea cu Angela Paveliuc Olariu, doctor în etnografie. Evenimentul „O viață… cu Angela Paveliuc Olariu” este parte integrantă a proiectului „Salonul cu amintiri”, inițiat de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în cadrul căruia vor avea loc întâlniri cu personalități culturale ieșene, care vor împărtăși publicului, din amintirile și experiențele adunate de-a lungul anilor.

În acest context, prof. Teodora Albu, alături de elevii Ana-Maria Dumitriu și Maria-Daria Constantinescu vor susține un recital la nai, acompaniați la pian de prof. Andrei Oloieri.

Angela Paveliu-Olariu, un om dedicat profesiei sale

Angela Paveliu-Olariu s-a născut în anul 1938, în Basarabia, dar și-a petrecut copilăria la Corni, lângă Botoșani. Este licenţiată a Facultăţii de Filologie, secţia Istorie-Română din cadrul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, susținând teza de doctorat la Institutul de Istoria Artei, Bucureşti.

Între 1964-1968 a fost director al Muzeului din Câmpulung Moldovenesc, transformându-l dintr-un muzeu mixt, într-unul specializat în cultura tradițională a lemnului. În perioada 1968-1977 a condus destinele Muzeului Județean Botoșani, realizând o imensă muncă de cercetare etnografică în tot județul.

A pus bazele Muzeului de Etnografie din Botoșani, a reorganizat Casa Memorială „Nicolae Iorga”, Casa Memorială „George Enescu” din Liveni și Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi și a înființat „Muzeul 1907” de la Flămânzi. În 1978, s-a transferat la Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași, unde a activat până la pensionare (1995), desfășurând și aici o bogată activitate de cercetare.

A făcut cercetări în toate zonele etnografice ale țării, iar rezultatele muncii s-au concretizat în 19 lucrări publicate până acum și într-un uriaș material documentar. După pensionare a fost consultant în cadrul Centrului de Creație Botoșani și a sprijinit înființarea unor muzee sătești. Timp de 10 ani (1994-2004) a fost președintele Societății Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) – Filiala Iași, a cărei membră este și în prezent.

Proiectul „Salonul cu amintiri” este coordonat de Rodica Rodean, preşedintele Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi, gazda acestui eveniment fiind drd. muzeograf Mihaela Tudose.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.