Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Municipiului București De miercuri, 15 decembrie, Muzeul Municipiului București vă invită la expoziția tematică „Dress Code. Parfum de secol XIX”, ce urmează să fie găzduită la Palatul Suțu.  În cadrul expoiției vei putea vedea cea mai bogată coleție de costume urbane, dar și de accesorii vestimentare din țară.

 Este de notorietate faptul că Muzeul Municipiului București deține cea mai bogată și variată colecție de costum urban și accesorii vestimentare din țară, aceasta fiind studiată, valorificată editorial și expozițional.

Tocmai în ideea promovării acestui patrimoniu, MMB realizează periodic expoziții tematice care evidențiază vestimentația de secol XIX, stilurile care s-au succedat în decurs de un veac, oglindite de aceste piese de patrimoniu autentice, purtate în momente fericite sau solemne de personaje care au trăit și au visat în această capitală europeană.” au transmis organizatorii printr-un comunicat de presă.

Este cunoscut că secolul al XIX este cel mai complex veac în privința vestimentației, mai ales că în spațiul nostru se făcea trecerea de la moda orientală la cea european. Practic în această periodă locuitorii din București au preluat în cel mai scurt timp tot ce venea dinspre vest.

„Bucureștiul a absorbit în foarte scurt timp tot ce a adus apusul. Moda «nemțească», cum i se spunea la începuturi, a fost însușită mai întâi de femei, accentuându-le gustul pentru lux, mult mai mult decât bărbaților lor, ocupați prioritar de politică.

Garderoba era diferită în funcție de momentul zilei sau de activitatea pe care o avea respectabila doamnă. Exista, deci, un îndreptar al ținutelor, publicat la 1870, «Codul toaletei civile», care reglementa ținuta în funcție de împrejurările în care se afla o doamnă, sau de oră.

Jurnalele de modă pariziene constituiau un adevărat îndreptar. Era inadmisibil a apărea în public îmbrăcată cu un veșmânt nepotrivit, prea decorat pentru dimineață sau prea sobru pentru seară.

Desigur, în alegerea vestimentației potrivite, o doamnă trebuia să dea dovadă de mult tact și măsură, spre a nu cădea în ridicol și a nu-și depăși condiția.

Exista protocol vestimentar pentru momentele zilei, pentru evenimente vesele și triste: plimbări, vizite, baluri, spectacole, audiențe, vânătoare, nunți, dar și pentru înmormântări”, a declarat dr. Maria-Camelia Ene, expert în costum și accesorii, șef Birou Istorie Modernă și Contemporană – Muzeul Municipiului București, curator al expoziției.

Expoziția include picturi, fotografii și cărți poștale

Această expoziție temporară include, pe lângă piesele de costum și accesorii vestimentare, piese de artă decorativă (mobilier, metal, cristal/porțelan), ceasuri, bijuterii, pictură și gravuri de epocă, fotografii și cărți poștale din patrimoniul Muzeului Municipiului București, care evidențiază stiluri, eleganță, atitudini, toate gravitând în jurul ideii de etichetă vestimentară, ne transmit organizatorii.

Palatul Șuțu se se găsește pe Bulevardul Ion C. Brătianu, la numărul doi, iar această expoziție poate să fie vizitată până pe 22 martie 2022.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.