Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Reprezentanții Muzeului de Artă din Timișoara vă invită vineri, 2 iunie, începând cu ora 12:00, la vernisajul expoziției „Banater Deutsche Maler/Pictori germani din Banat” care va avea loc în Sala Barocă a muzeului. Expoziția este organizată cu susținerea Forumului Democrat al Germanilor din Banat, sub egida celei de a 16-a ediții a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat, având ca motto: “Împreună în Capitala Europeană a Culturii”.

Cunoscuți în regiune sub denumirea de șvabi, germanii au adus în acest spațiu limitrof al imperiului, odată cu relocarea din perioada habsburgică, o bogată moștenire culturală din Europa Centrală, contribuind astfel, la conturarea melanjului cultural caracteristic regiunii, alături de români, unguri, sârbi și evrei.

Printre artiștii care semnează lucrările incluse în această expoziție se numără Franz Ferch, Emil Lenhardt, Adolf Humborg, Anselm Wagner, Oskar Szuhanek, Tiberiu Bottlik, Karoly Brocky, Johann Wälder și Ștefan Jäger. Operele de artă, provenite din colecțiile patrimoniului muzeal, cartează decursul antropocentrismului în arta bănățeană, începând cu portretele din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, ale artiștilor care se raportau la curentul academist promovat de Academia de Arte de la Viena, până la lucrări realizate la mijlocul secolului trecut, care reflectă propaganda epocii respective. Între acestea, se disting rafinatele acuarele și desene realizate de  Ștefan Jäger, supranumit și “pictorul șvabilor”, care surpinde cutumele și vestimentația germanilor din spațiul rural bănățean. De asemenea, autoportretele realizate de acești artiști oglindesc o imagine onestă a creatorilor operelor de artă, subliniind prezența acestora pe scena culturală a regiunii.

Expoziția va fi deschisă publicului, în Galeria L, până în data de 20 iulie 2023 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 13.00­-21.00.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.