Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

A început a doua ediție a Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale (European Vocational Skills Week), inițiativă care își propune să contribuie la îmbunătățirea imaginii educației și a pregătirii profesionale cu ajutorul unor exemple de succes din țările europene. Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom, a fost desemnată Ambasadorul României de anul acesta, urmând să promoveze voluntar importanța educației profesionale, alături de alți ambasadori din statele europene.

 

Potrivit celor de la OMV Petrom, nominalizarea Monei Nicolici vine în contextul în care promovează activ și susține învățământul profesional de la noi din țară, prin intermediul inițiativei România Meseriașă. În ultimii 3 ani, prin această inițiativă, Mona Nicolici a coordonat numeroase proiecte de schimbare sistemică a educației, printre care: primul studiu național de percepție privind meseriile și meseriașii, primul raport de politică publică dedicat învățământului profesional din România și programele pentru pregătirea intensivă, formală și non-formală, a elevilor din învățământul profesional – Școala Petroliștilor (două ediții) și Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei (trei ediții). Până acum, în cele trei ani ai Taberei (2015, 2016 și 2017), au fost formați peste 700 de elevi: electricieni, constructori, operatori de sondă, mecanici, bucătari-ospătari, croitori și frizeri.

Elevi din Gorj în Tabăra Meseriașilor

La ediția 2016 au participat și 200 de elevi din școlile profesionale și liceele tehnologice din județul Gorj, de la domeniile următoare: electric, mecanic, turism și alimentație, construcții, instalații și lucrări publice. Printre proiectele de susținere a educației profesionale, coordonate de Mona Nicolici, se află și campania de marketing asociat cauzei învățământului profesional, Sandvișul Meseriaș, de care a beneficiat Colegiul Auto „Traian Vuia” din Tîrgu Jiu (22.000 euro, donați pentru dotarea atelierelor auto și de lăcătușerie); workshopurile cu angajatorii și experți din domeniul educației, respectiv implicarea în grupuri de lucru inițiatiate de Ministerul Educației și de Președinție. Mai mult, datorită proiectelor în domeniul învătământului profesional, OMV Petrom participă la dezbaterile din cadrul programului România Educată al Administrației Prezidențiale.

Rețeaua de evenimente din Săptămâna Competențelor Profesionale

Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale (20-24 noiembrie 2017) include sute de activități organizate în statele membre pe tema formării profesionale și tehnice pentru toate generațiile, sub sloganul „Descoperă-ți talentul!”. Ediția de anul acesta se va încheia cu o serie de dezbateri pe tema învățământului profesional, la Bruxelles. În cadrul acestei inițiative, până pe 31 decembrie 2017, pot fi înscrise pe site-ul Comisiei Europene activități diverse în domeniul dezvoltării competențelor profesionale – vizite în companii, zile ale porților deschise, conferințe, expoziții etc. Acestea pot fi propuse de autorități, organizații din domeniul educației profesionale, ONG-uri, asociații profesionale și camere de comerț, institute de cercetare, etc. Până în prezent, pentru ediția de anul acesta, au fost înscrise peste 1.100 de proiecte din Europa. Inițiativa Comisiei Europene și evenimentele vor fi promovate pe canalele social media – Facebook, Twitter, LinkedIn – și pot fi urmărite după hashtag-urile #EUVocationalSkills și #DiscoverYourTalent.

Publicul va descoperi astfel povești de succes din domeniul educației profesionale din toată Europa și poate urmări în timp real proiectele organizate în statele membre în cadrul Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale 2017.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.