Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Și anul acesta a avut loc întâlnirea plină de emoții a „Fiilor Gorjului”, prilej de depănare a unor amintiri. În prima zi a manifestărilor, Fiii Gorjului s-au reunit la Baia de Fier, unde a avut loc dezvelirea bustului lui Tudor Vladimirescu, ziua încheindu-se la Muzeul în aer liber de la Curtișoara, cu un spectacol și o masă gorjenească. Duminică, 4 iunie, „Fiii Gorjului” au participat alături de autorități și alți invitați la manifestările de la Padeș, dedicate pandurului Tudor Vladimirescu. Dintre personalitățile participante amintim: campioana Constantina Diță, actrița Claudia Motea, solistul Tavi Colen, regizorul Ioana Gomoi, actrița Crina Lință, președintele Teatrului Arte dell’Anima din București, dar și actorul Toma Cuzin – Firicel.

Manifestările, prinse la fel ca în fiecare an în agenda culturală a județului, au purtat numele „Fiii Gorjului-Întoarcerea acasă. Imn în Câmpia Padeșului”, principalul organizator fiind Consiliul Județean Gorj, având ca parteneri următoarele instituții: Liga Culturală „Fiii Gorjului” București, Asociația Culturală „Fiii Gorjului” Timișoara, Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, CJCPCT Gorj, Școala Populară de Artă, Muzeul Județean, Primăria Padeș. „Fiii Gorjului” au adus acasă personalități precum: Constantina Diță, Ioana Gomoi, Crina Lință-președintele Teatrului Arte dell’Anima din București, Toma Cuzin, Tavi Colen, Nicolae Dragoș, Gheorghe Mecu, Claudia Motea, Alexandru Păsărin, președintele Ligii Culturale „Fiii Gorjului” și mulți alții.

Prima reunire a gorjenilor de pretutindeni, participanți la întâlnirea anuală a „Fiilor Gorjului”, a avut loc sâmbătă, la Baia de Fier, acolo unde, la Casa Artelor „Gheorghe Mecu” a fost dezvelit bustul lui Tudor Vladimirescu. Seara de sâmbătă s-a încheiat, așa cum și trebuia, într-o frumoasă atmosferă de sărbătoare, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara. Aici au avut loc un spectacol folcloric, o expoziție a mai multor meșteri populari, prezentări de carte, dar și tradiționala cină gorjenească. Artiștii Ansamblului Artistic „Doina Gorjului” au întreținut atmosfera.

Sărbătoarea a continuat la Padeș 

La Padeș, duminică, 4 iunie, a avut loc un spectacol evocator închinat împlinirii a 196 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu. Fiii Gorjului s-au reunit și aici, momentul omagial fiind unul emoționant. Artiștii de la „Doina Gorjului” au susținut un spectacol evocator dedicat Revoluției lui Tudor Vladimirescu. Evenimentul a început cu un semnal de trompete şi intonarea imnului de stat. La eveniment au participat prefectul de Gorj, Ciprian Florescu; preşedintele Consiliului Judeţean, Cosmin Popescu; preşedintele Ligii Culturale „Fiii Gorjului”, Alexandru Păsărin; istoricul Gheorghe Nichifor, dar și alte numeroase personalități din județul nostru și din țară, autorități locale, elevi. Artiști precum Roxana Croitoru, Gabriel Gorjanu, Natalia Gorjanu, Victorița Lăcătușu și alții i-au încântat pe cei prezenți la evenimente. Ultima oprire a Fiilor Gorjului a avut loc la Glogova.

Liga Culturală „Fiii Gorjului” organizează două mari întâlniri anuale ale fiilor Gorjului, una care se desfăşoară la începutul lunii iunie la Târgu Jiu şi Padeș, dar și în alte localităţi gorjene, dar şi una la Bucureşti, la sfârşitul lunii septembrie. De asemenea, Liga „Fiii Gorjului” este implicată în acţiuni precum: lansări de carte, organizarea de expoziţii şi simpozioane. Liga este co-organizatoare la festivalurile de umor din Gorj şi la Festivalul de folclor „Maria Lătăreţu”, la Simpozionul satelor, la manifestări legate de Constantin Brâncuşi, Tudor Vladimirescu, Gheorghe Magheru și altele.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.