Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Asociația este beneficiara unui grant Erasmus+, finanţare din fonduri ale UE, pentru Proiectul nr. 2020-1-RO01-KA104-079670 – cu titlul ”Let’s learn living together for a more united, resilient, and competitive community Let’s learn living together for a more resilient, competitive and united society” (Învățăm să trăim împreună pentru o societate mai rezilientă, competitivă și unită), cu perioadă de implementare 15/12/2020 – 14/02/2022.

Unul dintre cursurile acestui program s-a intitulat : ”Legende și cultură: jurnal de călătorie pentru a învăța cum să păstrezi patrimoniul european local: gândește global, acționează local” (”Legends and Culture: travel journal to learn how to preserve the local European heritage. think globally, act locally”), perioada de mobilitate:18 – 24 Iulie 2021, Reykjavik-Iceland.

Cursul oferă membrilor, voluntarilor, persoanelor, implicare în activitățile organizației, oportunități /experiențe de învățare individuală, dar și participare la schimburi de bune practici și la crearea și implementarea de resurse educaționale inovatoare care produc schimbare.

Cursul s-a bazat pe lecții practice și excursii pentru a descoperi patrimoniul local, pe diferite domenii de educație. Participanții au beneficiat de vizite la obiective turistice uimitoare, de prelegeri și ateliere pentru asigurarea înțelegerii complete a sarcinii finale. Totodată au beneficat de cunoștințe despre diferite domenii ale educației, cum ar fi Știința, Natura, Istoria, Literatura, Geografia,  bucurându-se de vechile legende ale Islandei și vizitând locuri uimitoare ale insulei.

Debutul cursului a fost pe 18 iulie 2021, cu activități nonformale de cunoaștere și coeziune a grupului, cu prezentarea structurii cursului și familiarizarea cu materialele informative. A fost creat totodată și un grup de whatsapp și facebook, unde au fost postate materiale despre legendele și miturile islandeze.

Ziua următoare a debutat cu prezentarea regiunii South Coast, Black Sand and Miydalsjokull Ice , Cave Tour. în cadrul unui circuit, fiecare zonă vizitată a fost prezentată în mod știintific, făcând trimitere la istoria  și literatura locală, în contextul geografic prezentat.

În ziua a treia, 20 iulie, am învățat despre modalități de conservare și punere în valoare a frumuseților naturale, prin expectativa oferită de măreția locurilor: Seltún Geothermal Area Visit, Fagradalsfijall , Geldingadalir și Blue Lagoon.

Ziua de 21 iulie, fiind a patra zi de curs, s-a definit prin a ne consolida cunoștințele despre geografia locală și familiarizarea cu locuri noi precum Snaefleesnes Peninsula și  Ytri Tunga, ale căror legende, cum ar fi cea despre cei care au descoperit Vinland(America) mult înainte de Columb, ne-au surprins și ne-au sporit cunoștințele cu elemente noi.

Experiența trăită în această zi, de interacțiune directă cu mediul oceanic, respectiv apropierea de habitatul focilor, ”mergând pe vârfuri și vorbind prin semne sau abia șoptit”, ne-a oferit emoții de nedescris dar și apreciere pentru turiștii care respectă natura și viețuitoarele, privind fără să tulbure, apreciind privilegiul de a pătrunde într-o lume care nu e a lor.

Ziua de joi, 22 iulie 2021, zi de Networking Activity, a fost o zi de interacțiune unii cu alții, printr-o cunoaștere mai aprofundată. Toti participanții au prezentat instituțiile din care provin și experiența profesională și europeană dobândită până în prezent.  Legăturile cu colegii din alte țări s-au stabilit imediat, creând punți pentru viitoarele proiecte europene.

Circuitul Golden Circle a fost oferta de instruire/ învățare a după-amiezii.

Ziua de vineri,23 iulie 2021, s- a concretizat printr-o sinteză a celor învățate despre aceste locuri de ”foc și gheață” , prin senzaționala prezentare oferită de muzeul Perlan, un reper al capitalei Islandei și o piesa unica de arhitectura.  Ziua s-a încheiat cu înmânarea certificatelor, în cadru festiv.

Ziua de 24 iulie 2021, ultima zi de curs, a fost ziua în care participantii la curs au fost provocați să interacționeze cu localnicii și să cunoască orașul Reykjavik într-un mod interactiv, prin participarea la o activitate tip treasure hunt.

Concluzii. Am învățat cum să păstrăm și să diseminăm patrimoniul local pe care îl avem cu toții în orașele noastre; am învățat cum să păstrăm și să difuzăm moștenirea locală pe care o avem cu toții în regiunea noastră.

În perioada post -curs, membrii, voluntarii, participanții la curs, persoanele implicate în activitățile organizației, sunt preocupate de o serie de acțiuni (sesiuni de informare și coaching, diseminări, mese rotunde, întâlniri online și offline, etc.), în vederea punerii în aplicare a obiectivelor stabilite în urma participării la curs.

Conștiința de a dărui, de a contribui la un “mai bine”, e unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le poți trăi. La cursuri, satisfacția fiecărei zile îți amintește constant că succesul stă în a dobândi cunoaștere.

 Formatori: prof. Teodora Dragotă, prof. Constanța Teodorescu
,,Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.