Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu este un liceu de prestigiu din județul Gorj, iar această emblemă a fost câștigată de-a lungul deceniilor de cadrele didactice care au predat aici. Statutul este menținut și astăzi datorită actualilor dascăli. În trecut, la catedrele acestei instituții de învățământ s-au aflat oameni care au fost repere în educație. Unul dintre profesorii care se află încă în galeria marilor dascăli ai liceului este Mircea Dan Pavelescu. Dedicat matematicii, acesta a fost chiar elev al liceului unde, mai târziu, a ajuns să fie mentor pentru alte generații. Exigent, dar cu dragoste pentru profesia deținută, el a ajuns să fie deținător al titlului de „Profesor Emerit”. Absolvent al Liceului „Tudor Vladimirescu”, Mircea Dan Pavelescu a plecat la facultate. După ani de studiu în domeniul Științelor Exacte, acesta s-a întors în locul care devenise „acasă”, la Târgu Jiu.

„Profesorul Mircea Dan Pavelescu  s-a născut în anul 1908 în Corabia, județul Romanați, ca fiu al Teodor Pavelescu, contabil, născut în anul  1871 și al Atenei Pavelescu, născută în anul 1880, în familia Burdulescu. A fost elev  al Liceului «Tudor Vladimirescu» între anii 1920- 1928, obținând în fiecare an rezultate  deosebite și premiul I la învățătură.

A urmat, apoi,  strălucite studii universitare în domeniul Științelor Exacte. În anul 1935  și-a  început cariera de profesor ca suplinitor la liceul pe care îl absolvise cu doar câțiva ani înainte. A rămas fidel  catedrei de matematică de la Liceul «Tudor Vladimirescu» în toți anii până la pensionarea sa din 1970”, a scris autorul Ion Duguleanu în cartea sa – „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”.

Era un dascăl exigent, însă întotdeauna dedicat muncii sale, dar și tinerilor care îi erau elevi. Atât de mult își iubea profesia încât niciodată nu accepta să fie plătit pentru orele suplimentare muncite în slujba unei educații corecte pentru adolescenți și pentru ca aceștia să deprindă tainele matematicii. „Avea o putere de muncă  uimitoare și cei care l-au cunoscut, deși îi reproșau uneori exigența, au fost  unanim  de acord că era principial și corect. Conducerea  liceului și a Inspectoratului Școlar Gorj l-au propus, iar Ministerul Învățământului i-a acordat  titlul de Profesor Emerit.

A fost  un pasionat în studiul, dar și în predarea matematicii, lucra cu  plăcere ore în șir la clasă, dar și în afara orelor de curs, fără  să ceară să fie plătit pentru aceste ore suplimentare. Chiar și cei care au agreat mai puțin studiul matematicii și au resimțit  exigența profesorului l-au așezat pe acesta la un loc de cinste în galeria  marilor dascăli de la liceul fanion al județului Gorj”, a mai scris Ion Duguleanu în cartea sa – „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”.
Profesorul Mircea Dan Pavelescu, cel care a scris o pagină de istorie în domeniul educațional din județul Gorj,  a trecut la cele sfinte în anul 1977.
Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.