Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” marchează împlinirea a 115 ani de la nașterea lui Mircea Eliade, prin organizarea unei expoziții omagiale de carte, corespondență și manuscrise inedite Expoziția va fi disponibilă în perioada 09-31 martie 2022, în cele două saloane expoziționale din holul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Dintre titlurile expuse în salonul expozional de la parterul instituției, amintim:
- -Eliade, Mircea – Maitreyi .- Bucureşti: Editura Humanitas, 2003;
- -Eliade, Mircea – Nuntă în cer .- Bucureşti: Editura Humanitas, 2003;
- -Eliade, Mircea – Domnişoara Christina .- Bucureşti: Editura Minerva, 1996;
- -Eliade, Mircea – Romanul adolescentului miop .- Bucureşti: Editura Humanitas, 2004;
- -Eliade, Mircea – În curte la Dionis .- Bucureşti: Editura Cartea Românească, 1981;
- -Eliade, Mircea – Dicţionar al religiilor .- Bucureşti: Editura Humanitas, 1993;
- -Eliade, Mircea – Isabel şi apele diavolului .- Bucureşti: Editura Humanitas, 2003
În vitrinele salonul expozițional aflat la etajul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” vor fi expuse cărți scrise de Mircea Eliade, ce provin din fondurile de carte Basarab Nicolescu și Vintilă Horia. De asemenea, vor fi expuse documente inedite, corespondență purtată între Mircea Eliade și Horia Vintilă în perioada 1949-1966. Documentele, valoroase și inedite, constituie un adevărat depozit al memoriei noastre culturale din exil.
Mircea Eliade s-a născut la data de 9 martie 1907, în București, și a încetat din viață la 22 aprilie 1986, în Chicago, Ilinois, S.U.A. A fost unul dintre cei mai mari scriitori, filosofi și istorici ai religiilor, unul dintre titanii exilului românesc, membru post-mortem al Academiei Române. A lăsat posterității o opera de mare valoare: peste 30 de volume științifice, opere literare traduse în 18 limbi, eseuri, articole cu tematică variată.