Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

La începutul lunii iulie, artistul vizual Mihai Țopescu a finalizat la Poienari-Gorj un proiect artistic impresionant și inedit, în același timp: Pădurea Colorată! După nici o lună de zile, Pădurea Colorată devenea locul în care mai toți cei care treceau prin zonă opreau și se fotografiau printre copacii vopsiți, care prinseseră o nouă viață. La sfârșitul acestei luni, gorjeanul Mihai Țopescu va crea o „Pădurea a Paradisului” la Petroșani, în zona Brădet, având solicitări și din partea altor administrații publice locale. „Se doreşte a se crea un impact vizual şi emoţional direct şi tranşant. Acest spaţiu paradisiac poate deveni un spaţiu al meditaţiei, reflecţiei şi descoperirii pe sine. Adică omul când ajunge acolo, în afară de a sta şi a mânca în aer liber trebuie să se bucurie de tot ce este în jurul lui. Aceste culori vor aduce această bucurie, iar copiii vor redescoperi natura. Aşa cum s-a întâmplat şi cu pădurea de la Poienari”, a spus artistul vizual din Gorj, citat de presa din Hunedoara.

 

Oricât de grăbit ai fi, nu ai cum să treci pe lângă Pădurea Colorată de la Poienari și să nu observi cu bucurie sute de copaci vopsiți în verde, albastru, galben, alb sau roșu! Viața pe care a prins-o această pădure și mesajul pe care ea îl transmite celor care se opresc să o admire i se datorează lui Mihai Țopescu, artist recunoscut pe plan internațional. La începutul acestei săptămâni, la Petroșani, Mihai Țopescu a participat alături de edilul Tiberiu Iacob-Ridzi la o conferință de presă în cadrul căreia au anunțat că la sfârșitul acestei luni și petroșănenii vor avea pădurea lor colorată care va purta numele de „Pădurea Paradisului”! „(…) vrem să facem la Petroşani în zona Brădet pădurea colorată, aşa cum am văzut că există undeva în judeţul Gorj. Văzând acolo cum stau lucrurile am luat legătura şi cu o asociaţie care ne-a solicitat acest lucru şi apoi am început să căutăm detalii despre acest proiect. Aşa am ajuns la domnul Ţopescu, care din fericire în această perioadă este la Târgu-Jiu, la o tabără de sculptură organizată de primăria de-acolo. Am luat legătura cu dumnealui şi astăzi suntem la momentul în care putem să spunem că şi la Petroşani vom avea această pădure colorată. Sigur, mesajul este mult mai profund (…) va fi un punct de atracţie din punct de vedere turistic dar şi o mare bucurie în primul rând pentru copii”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, citat de jurnaliștii de la Ziarul Văii Jiului.

Mihai Ţopescu a fost solicitat de edil să realizeze acest proiect artistic inedit pentru județul Hunedoara și a acceptat cu bucurie. Iată ce a declarat la conferința de presă, citat de jurnaliștii de la publicația mai sus amintită: „Într-un an foarte greu pentru mine cu multe evenimente artistice, am fost solicitat pentru acest proiect artistic. Eu îi spun aşa pentru că nu cred că e un proiect cu conotaţie socială, un manifest împotriva tăierii copacilor. Bineînţeles când am complăcut acest proiect la Poienari am avut în vedere şi acest mesaj. De data aceasta vreau să dezvolt – şi nu numai aici în Petroşani – acest proiect. El va fi dezvoltat şi în alte localităţi din ţară unde am fost solicitat, iar prezent se duc tratative în Germania pentru o localitate din Elveţia. Un început frumos dar foarte greu. Sincer, nu mă aşteptam la acest impact vizual, la acest impact mediatic care a avut loc după această muncă făcută în Gorj. Aici la Petroşani am fost solicitat ca să gândesc dacă se poate face, mai ales anul acesta, acest proiect ce vizează pădurea colorată, sau cum i-am spus eu, Pădurea Paradisului. Am venit, am văzut spaţiul, am văzut parcul şi am constatat că totul este altfel decât gândeam eu. Este un spaţiu de recreere, un spaţiu unde lumea are nevoie de linişte, de echilibru, de a vedea altceva decât vede în jur în oraş sau ştiu eu unde îşi desfăşoară activitatea şi intervenţia mea în acest parc este destul de grea pentru că trebuie să gândesc lucrarea pe module. Copacii sunt mult mai mari, mult mai înalţi decât cei pe care am lucrat în Gorj, sunt brazi şi nu este un spaţiu cu copaci unul lângă altul, copacii fiind repartizaţi pe un anumit spaţiu (…). Se doreşte a se crea un impact vizual şi emoţional direct şi tranşant. Acest spaţiu paradisiac poate deveni un spaţiu al meditaţiei, reflecţiei şi descoperirii pe sine. Adică omul când ajunge acolo, în afară de a sta şi a mânca în aer liber trebuie să se bucurie de tot ce este în jurul lui. Aceste culori vor aduce această bucurie, iar copiii vor redescoperi natura. Aşa cum s-a întâmplat şi cu pădurea de la Poienari. Vreau să vă spun că toată lumea trecea pe lângă pădurea aceasta fără să-i dea nicio importanţă. Acum, cel puţin între 300 şi 1.000 de persoane o urmăresc, ceea ce este absolut fantastic! Acelaşi lucru aş vrea să se întâmple şi aici la Petroşani: lumea să meargă cu copiii sau fără şi să redescopere natura! De-acolo ei pot să meargă mai departe. Dar să se ducă să vadă pădurea colorată, să stea acolo să se uite la copaci şi să audă cântecul păsărelelor, practic să redescopere frumuseţea naturii. De-acolo omul se deplasează în altă parte şi când intră în alte păduri sau în altă parte are o altă stare. În pădurea de la Brădet unde vreau să intervin, cei care se vor deplasa în jurul copacilor, sau prin apropiere ori pe aleile de-acolo, vor descoperi culoarea”.

Artistul a declarat că speră să termine lucrarea în două-trei zile, mai ales că va veni la Brădet cu oameni pe care i-a format, „pentru că nu-i uşor de făcut, eu fiind un fel de regizor care trebuie să-i coordonez. Aş vrea să încep pe 28 (nota red: august), să lucrăm pe 28,29,30, în trei zile să terminăm”. Vopseaua va fi 100% ecologică şi va rezista pe scoarța copacilor până la şase ani. „O să arate spectaculos, dar mai mult de şase ani nu garantez. Acea vopsea e pe bază de calcar, să-i spunem un var în care se bagă coloranţi. Nu sunt coloranţi chimici sau uleiuri, sunt coloranţi ce nu afectează trunchiul copacilor (…) După ce pădurea e vopsită trebuie văzut ce facem cu aleile. Iar în interior se poate face o sculptură, dar parcă n-aş mai vrea o sculptură după Brâncuşi. Vreau să mă gândesc la o sculptură modernă. Contemporan este Brâncuşi, este Miro, este Picasso. Dar arta modernă este altceva. Acum mi-a trecut prin cap, în spaţiul din interior mă gândesc să creăm ceva, nu ştiu încă, dar ori o bilă, un pătrat, un cub din oglindă, care în interior poate să fie, uite, o bibliotecă, unde oamenii să poată merge acolo să citească. Dar exteriorul să fie din oglindă, să reflecte copacii”, a spus Mihai Țopescu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.