Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Singurii porumbei din țară care fac parte dintr-o rasă gigant, având cea mai mare greutate din lume, sunt deținuți de către un columbofil gorjean. Mihai Cosmin, în vârstă de 35 de ani, din municipiul Târgu Jiu, este singurul crescător din România al rasei porumbeilor romani, linia veche, care pot ajunge la o greutate de peste 1,2 kilograme şi la o dimensiune a aripilor de peste un metru.

Mihai Cosmin este pasionat de creșterea porumbeilor încă din copilărie.

„Mama a avut la serviciu un coleg care creştea porumbei şi m-am tot ţinut de capul ei până când mi-a luat şi mie o pereche de la el. I-am ţinut o perioadă în balconul apartamentului, după care mama mi-a spus că nu-i pot ţine la bloc şi i-am dus la ţară. Abia aşteptam să vină weekend-ul şi să merg la ţară la porumbei. Era o rasă comună, «guţani», aşa cum sunt denumiţi în zona noastră”, ne povestește Mihai Cosmin.

Pasiunea pentru creșterea înaripatelor nu a încetat, ci chiar a crescut pe parcursul vieții. Acum, timpul lui Mihai este împărțit între familie, serviciu și porumbei. Mihai este militar, iar colegii și prietenii îi spun „Porumbelul“.

De nouă ani se ocupă de creşterea porumbeilor ornamentali. „Am început cu porumbeii sportivi, dar necesită mult timp, pentru că trebuie antrenaţi special pentru competiţii. Porumbeii ornamentali îmi oferă satisfacţii mai mari şi nu necesită aşa de mult timp, mai ales acum, când am o familie, doi copii şi trebuie să-mi îndeplinesc obligaţiile profesionale. Pun accentul pe calitate şi nu pe cantitate. Foarte multe persoane cresc porumbei, dar nu pun preţ pe calitate. Eu am trecut de acest nivel. Prefer să am mai puţini porumbei, dar mai buni“, precizează Mihai.

Singurul crescător din țară al rasei romanei, linia veche

În urmă cu mai mulți ani, Mihai a cumpărat tocmai din Italia, ţara lor de origine, o pereche de porumbei romani. Rasa aceasta se înmulţeşte mult mai greu faţă de linia nouă.

Astfel, doar între patru şi şase pui pe an pot să rezulte de la o pereche de porumbei romani. Din acest motiv, preţul de vânzare al unei perechi este cuprins între 100 şi 400 de euro:

„Am achiziţionat prima pereche de porumbei din această rasă de la o expoziţie care a avut loc în nordul Italiei, în anul 2014, la un preţ destul de mare şi în urma unor insistenţe îndelungate. Sunt foarte puţine persoane care cresc această rasă, pentru că, aşa cum am spus, se înmulţesc destul de greu. De exemplu, atunci când am cumpărat prima pereche, în primul an nu am reuşit să scot decât un singur pui. Necesită o atenţie sporită pentru că trebuie urmăriţi când se ouă, iar ouăle trebuie luate şi puse la alţi porumbei ca să le clocească, pentru că ei le sparg, fiind foarte mari şi grei. Sunt multe secrete. În rest, se cresc asemenea celorlalţi porumbei. Nu necesită condiţii speciale, doar un spaţiu mai mare, ca urmare a mărimii lor. Cred că în România nu mai creşte nimeni porumbei romani, linia veche. Cei din linia nouă se cresc mai uşor, nu sunt aşa de grei şi se înmulţesc mai uşor, cu toate că sunt mai agresivi”, mărturisește columbofilul.

Linia veche este mult mai mare şi grea faţă de cea nouă. Astfel, o femelă are o greutate cuprinsă între 900 şi 1.000 de grame, iar un mascul, între 1.000 şi 1.200 de grame. Cosmin are în prezent cinci porumbei din această rasă.

„Anvergura aripilor depăşeşte un metru“

Porumbelul roman, linia veche, o rasă preferată de columbofilul gorjean se diferenţiază prin greutate, mărime şi prin numărul de pui. Mihai ne mărturisește că este atras de extremități și din acest motiv a ales să crească această rasă:

„Rasa romană mi-a atras foarte mult atenţia în special prin mărimea şi greutatea ei. Este cea mai grea rasă de porumbei din lume, iar ca mărime, este depăşită de rasa «guşat german», care are un penaj mai voluminos. Trăsăturile specifice ale porumbeilor acestei rase sunt: capul mare, cioc gros şi scurt, nări mari, lungime între 45 şi 55 de centimetri de la cap la coadă, iar anvergura aripilor depăşeşte un metru, fiind asemănător cu uliul. Îmi place când îl văd prin curte cu mersul legănat, ca o raţă. Acestea au fost motivele care m-au determinat să mă axez pe această rasă. „O să încerc să obţin exemplare mult mai mari, atât în greutate, cât şi ca lungime. Îmi plac foarte mult extremităţile: ori foarte mare, ori foarte micuţ. Mai am porumbei dintr-o rasă foarte mică, «English long face», cu un cioc ca de papagal şi un cap foarte mare”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.