Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Elevii unităților școlare din comuna Cîlnic au posibilitatea să învețe meșteșugul olăritului alături de ultimul meșter olar din satul Găleșoaia, vechiul centru de olărit al județului Gorj. Meșterul Dumitru Coneru, angajat al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu, va preda olăritul copiilor din Cîlnic, după ce primarul Dumitru Vulpe, reprezentantul autorității locale, a încheiat un protocol de colaborare cu SPA.

Găleșoaia, din comuna Cîlnic, era cel mai renumit sat din Gorj, deoarece aici trăiau și creau meșterii olari. De generații au dus, din neam în neam, meșteșugul prelucrării lutului. Oalele și ulcele ieșite din mâinile lor pricepute erau cunoscute de-a lungul și de-a latul Olteniei. Din acel sat, al meșterilor olari, au rămas prea puțini care mai cunosc și iubesc acest meșteșug. Dumitru Coneru este ultimul olar din Găleșoaia și ca angajat al Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu, învață adolescenții și tinerii din Gorj, care se înscriu la cursurile sale, acest meșteșug. Primarul Dumitru Vulpe de la Cîlnic își dorea încă de la începutul acestui an să organizeze cursuri de olărit în comuna unde au fost bazele acestui meșteșug, dar și cel mai bun lut pentru oale. Marți, 14 noiembrie, dorința primarului Vulpe a devenit realitate! În afară de cursul de olărit, copiii din comuna Cîlnic vor învăța de acum înainte dansuri populare tradiționale și muzică populară, căci va fi înființat și un grup folcloric, dar și o trupă de dansatori în această comună.

„Din dorința de a le oferi elevilor Școlii Gimnaziale Cîlnic posibilitatea de a desfășura și activități extrașcolare, am încheiat un protocol de colaborare cu Școala Populară de Artă Târgu-Jiu. Prin intermediul acestui protocol, s-a stabilit ca la Cîlnic să  fie înființată o trupă de dansuri populare, un grup folcloric și să se predea cursuri unde, copiii care doresc, să învețe unul dintre cele mai vechi meșteșuguri din țară, olăritul. Persoana care va învața elevii acest meșteșug tradițional, olăritul, este domnul Dumitru Coneru, Nea Tică, așa cum îi place dumnealui să îi spunem. Nea Tică s-a născut, a copilărit și a trăit până acum câțiva ani în satul Găleșoaia, sat al comunei Cîlnic ce a fost înghițit de lucrările miniere. Cu mândrie și bucurie în suflet astăzi am asistat la primul curs de olărit predat de Nea Tică Coneru elevilor Școlii Gimnaziale Cilnic și am fost foarte plăcut surprins să vad copiii extrem de receptivi și de dornici de a învăța. Obiectele din imagini sunt făurite de mânuțele copiilor dumneavoastră, dragi cîlniceni. Îi felicit pe copii și îi mulțumesc mult lui Nea Tică pentru modul în care a reușit să și-i apropie și să-i captiveze!”, a declarat primarul comunei Cîlnic, Dumitru Vulpe.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.