Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

La Târgu Jiu, duminică, 9 octombrie, s-a desfășurat o nouă ediție a Festivalului Toamnei, evenimentul fiind dedicat producătorilor locali și nu numai, dar și locuitorilor urbei și celor aflați în trecere. Pe centrul municipiului Târgu-Jiu, la cele două mustării amenajate, au fost împărțite 1.000 de cănuțe pline cu must, iar în Piața Centrală, cetățenii, alături de reprezentanții autorităților, au încins hore pline de veselie! Copiii au putut urmări „în acțiune” câțiva meșteri populari tradiționali, lucru care i-a bucurat nespus.

img_9144         img_9146

Cele mai multe manifestări din cadrul Festivalului Toamnei au avut loc în Piaţa Centrală din municipiul Târgu-Jiu, aici fiind organizate spectacole de muzică populară, dar şi surprize pentru gospodine. Zeci de producători de legume au venit cu cele mai bune produse și le-au oferit spre vânzare, la prețuri speciale, gospodinelor care nu au cumpărat ce le trebuie pentru murături!

De asemenea, atmosfera a fost întreținută de Fanfara „Armonia“, care a susținut un concert de muzică de promenadă. Artiștii de la Ansamblul Folcloric „Doina Gorjului“ au urcat pe scenă și le-au oferit celor prezenți un spectacol de muzică populară. Târgujienii veniți la festival au jucat hore însuflețite, alături de reprezentanții autorităților locale și județene, prezenți la deschiderea manifestărilor. Primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, i-a premiat pe producătorii agricoli cu cele mai frumoase produse, la fel ca în fiecare an.

img_9139          img_9150

Meșterii populari au lucrat în văzul curioșilor

Pe centrul municipiului Târgu-Jiu, organizatorii Festivalului Toamnei au invitat câțiva meșteri populari, care au lucrat în văzul tuturor. La scurt timp după ce olarul Dumitru Coneru a pornit roata și a început să freamăte lutul, zeci de copii, dar și adulți curioși s-au adunat în jurul său, urmărindu-l atent.

La fel s-a întâmplat și la standul Mariei Dinoiu din Polovragi, una dintre cele mai cunoscute artiste populare din județul nostru. img_9185Maria Dinoiu țese de mică, iar lucrurile create de ea se vând chiar și în străinătate. Meștera le-a explicat pe îndelete copiilor cum merge un război de țesut, iar aceștia au ascultat-o fascinați. Maria Dinoiu spune că în obiectele pe care le face pune o parte din sufletul său.

Femeia a vândut costume populare sau ștergare sau alte obiectele create cu multă dragoste în Franţa și nu numai. Meșterul Dinoiu spune că străinii preferă lucrul de mână, preţuindu-l la adevărata valoare.

„Academician în arta țesutului-premiu primit de la Muzeul Astra Sibiu de tanti Mioara, așa cum îi spunem noi, cu multă dragoste, este un meșter veteran în arta țesutului străvechi. Geacurile, ștergarele, macatele sale au ajuns și în Franța și în Anglia și în Israel. Peste tot! Are foarte multe eleve care au învățat aceste taine de la ea și modul în care știe să explice copiilor ce face la război, îi cucerește”, a spus Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu, partener în organizarea festivalului Toamnei.

„Am stat și m-am uitat atentă la doamna. Nu cred că aș putea face ce face dânsa! Este foarte frumos. Am crescut la oraș și mă uit cu mare drag la cei care știu să facă astfel de lucruri”, a spus Miruna, o târgujiancă în vârstă de 15 ani.

img_9180 O mie de căni cu must pentru participanți

Persoanele care au trecut duminică prin centrul municipiului Târgu-Jiu au primit câte o cănuță cu must din partea autorităților locale. O mie de astfel de căni frumos inscripționate au fost împărțite. La fiecare mustărie, câte un taraf tradițional a cântat vesele melodii pe care dansatorii de la SPA au jucat, spre deliciul spectatorilor.

„La această nouă ediție a Festivalului Toamnei avem o piaţă ţărănească cu produse tradiţionale. Avem, de asemenea, cele două mustării în centru oraşului. La aceste mustării avem câte un taraf autentic gorjenesc, iar angajații noștri servesc must din căni de pământ care vor fi oferite cetăţenilor care vin în centrul oraşului. În câteva ore, toate cele o mie astfel de cănuţe de pământ oferite de producătorii locali au fost împărțite cetățenilor. Am putut vedea la lucru olari, ţesători, sculptori în lemn, dar și pe cei de la Crasna, cu ciocolata belgiană”, a declarat viceprimarul Adrian Tudor.

 

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.