Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Amenajarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși“ ar putea să înceapă de anul viitor. În această săptămână, Consiliul Județean Gorj urmează să aprobe trecerea Casei Gănescu în domeniul public al statului.

Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a declarat că în memorandumul aprobat de Guvern se menționează că fondurile necesare punerii în funcțiune a muzeului vor fi alocate anul viitor: „Prin memorandumul aprobat în ședința de guvern ni s-a solicitat alocarea sau trecerea cu titlu gratuit din domeniul public al județului, în domeniul public al statului spre folosință Ministerului Culturii a imobilului Casa Gănescu. În memorandum se spune clar că se vor aloca sumele de bani necesare reabilitării, modernizării și punerii în funcțiune a Muzeului Național „Constantin Brâncuși“ în anul 2018. Transferul imobilului cu terenul aferent de 1.500 metri pătrați va fi pus în dezbatere și aprobării consilierilor județeni în ședința din data de 29 septembrie, urmând ca hotărârea de Consiliu Județean să fie transmisă imediat către Secretariatul General al Guvernului“.

Muzeul va fi înființat în casa în care a locuit Brâncuși

Casa Gănescu este specială, atât prin arhitectura brâncovenească și vechime, dar și pentru că aici a locuit marele sculptor Constantin Brâncuși pe perioada realizării Ansamblului monumental „Calea Eroilor“, între anii 1937 – 1938. Aici, se sfătuia Brâncuși cu inginerii cu privire la ridicarea capodoperei sale. Clădirea este monument istoric. Casa a fost a fost construită în anul 1790 şi a aparţinut slugerului Barbu Gănescu. În anul, 1929, Ion Bărbulescu, fost guvernator al Băncii Naţionale, a restaurat-o sub supravegherea arhitectului Iulius Doppelreiter, de origine austriacă.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.