Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Matei Chivulescu are 18 ani și studiază Filologia la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Deși se pregătește pentru examenul de bacalaureat, tânărul gorjean își dedică mult timp cititului, dar și unor sporturi ce combină abilitățile de atlet cu cele de șahist, spune el: Orientarea și Radio Orientarea. Profesorul Adrian Marcu este cel care îl pregătește pe Matei pentru competițiile naționale și internaționale, la care liceanul a reușit să facă performanță. Matei Chivulescu a obținut de două ori titlul de campion național la Radio Orientare și titlul de vicecampion național la Orientare Sportivă în cei patru ani de când practică aceste două sporturi. Însă, nu sunt singurele medalii pe care le-a obținut tânărul campion; acesta se poate lăuda cu un palmares bogat obținut în anii de liceu, dar și cu o calificare la Campionatul Mondial de Radio Orientare, care a avut loc în luna septembrie a acestui an, în Coreea de Sud. Matei spune că a ales să practice aceste sporturi deoarece îi place ideea de a-și folosi atât mintea, cât și corpul, iar printre avantajele practicării acestora se numără dezvoltarea inteligenței, menținerea sănătății și legarea unor prietenii cu cei care împărtășesc aceiași pasiune. Tânărul își dorește să urmeze Facultatea de Comunicare și Relații Publice, iar meseria la care s-a gândit este una în domeniul mass-media, pe care vrea să o practice în țară.

Reporter: Care ar fi 3 lucruri pozitive și 3 lucruri negative ale caracterului tău?

Matei Chivulescu: Trei aspecte pozitive ale caracterului meu ar fi compasiunea, deoarece îmi place sa îi ajut pe ceilalți, ascultarea, eu fiind o persoană tăcută, nu îmi place să spun multe lucruri, ci doar să ascult lucrurile bune, iar o a treia este iertarea, neplăcându-mi să port ranchiună sau să țin minte greșelile celorlalți. Trei aspecte negative ale caracterului meu sunt timiditatea, îngrijorarea și nerăbdarea.

„În prezent, cele mai importante activități pentru mine sunt întregirea cunoștințelor pentru examenul de bacalaureat…”

Reporter: Care sunt activitățile pe care le desfășori, în prezent?

Matei Chivulescu.: În prezent, cele mai importante activități pentru mine sunt întregirea cunoștințelor pentru examenul de bacalaureat, deoarece sunt clasa a XII-a și participarea la concursuri de Radio Orientare și Orientare Sportivă, pentru care mă antrenez foarte des.

Reporter: Ce hobby-uri ai și căruia îi dedici cel mai mult din timpul tău?

Matei Chivulescu: Am multe hobby-uri, dar cele la care îmi petrec cel mai mult timp sunt cititul și practicarea și participarea la cursurile de Radio Orientare și Orientare Sportivă de la Palatul Copiilor Târgu Jiu.

Reporter: Ai câteva reușite importante la Radio Orientare și Orientare Sportivă. Cu cine te pregătești? Este dificil?

Matei Chivulescu: Eu, împreună cu alți colegi de ai mei care practicăm Radio Orientarea și Orientarea Sportivă, ne pregătim cu domnul profesor Adrian Marcu, alături de care ne antrenăm în pădurile de lângă Târgu Jiu și la baza de antrenament de la Mușetești. Orientarea sportivă se bazează pe o hartă care ne ajută să ajungem la posturile de control aflate cel mai des în pădure, sau, după caz, ne folosim și de receptoare radio la concursurile de Radio Orientare.

„Alt lucru care mă ajută să mă mândresc la Radio Orientare este clasarea pe locul 1 la doua campionate naționale…”

Reporter: Sunt sporturi dificile?

Matei Chivulescu: Sunt două sporturi dificile care combină abilitățile unui atlet cu cele ale unui șahist. Cele mai mari reușite ale mele în aceste 2 sporturi pe care le practic sunt participarea la Campionatul Mondial de Radio Orientarea, care s-a desfășurat anul acesta în Coreea de Sud, la începutul lunii septembrie, unde am alergat la categoria M19, iar împreuna cu cei doi colegi și prieteni cu care am făcut echipă, Sandu Teodor și Mija Tiberiu, am reușit clasarea pe locul 5, la doar 5 minute de locul 3. Colegele noastre de la Palatul Copiilor au reușit chiar să devină campioane mondiale la categoria F19, ceea ce ne-am fi dorit și pentru echipa noastră de băieți.

Reporter: Alt lucru care te-a ajutat să te mândrești cu Radio Orientare?

Matei Chivulescu: Alt lucru care mă ajută să mă mândresc la Radio Orientare este clasarea pe locul 1 la doua campionate naționale, iar la Orientare Sportivă sunt vicecampion național de la proba de orientare pe timp de noapte, pe parcursul anilor câștigând numeroase medalii la ambele sporturi.

„Practic aceste două sporturi de 4 ani, eu aflând de ele de la prietenii mei care practicau de mai mult timp…”

Reporter: De cât timp practici aceste sporturi și cum le-ai ales?

Matei Chivulescu: Practic aceste două sporturi de 4 ani, eu aflând de ele de la prietenii mei care practicau de mai mult timp. Le-am ales pentru că îmi place ideea să îți folosești și mintea și corpul în sport, trebuind să fii foarte bine pregătit și antrenat pentru a fi cel mai bun.

Reporter: Care sunt avantajele practicării unor astfel de sporturi? Dar dezavantajele?

Matei Chivulescu: Avantajele acestui sport sunt nenumărate, cum ar fi sănătatea, dezvoltarea inteligenței și a trupului, faptul că îți petreci mult timp liber în natură sau că legi noi prietenii cu cei din alte țări sau alte județe. Iar dezavantaje nu prea pot fi în aceste două sporturi.

Reporter: Ce anume crezi că ar îmbunătăți sistemul educațional din România?

Matei Chivulescu: Cred că cel mai bun lucru pentru a îmbunătăți sistemul educațional ar fi accentuarea relației de comunicarea profesor-copil, deoarece profesorul trebuie să știe cum să își șlefuiască elevul pentru a-l pregăti, dar și elevul trebuie să asculte și respecte profesorul.

„Un aspect negativ de care m-am lovit adesea în anii de școală a fost neacordarea atenției pentru fiecare elev în parte…”

Reporter: Numește un aspect negativ de care te-ai lovit adesea, în anii de școală.

Matei Chivulescu: Un aspect negativ de care m-am lovit adesea în anii de școală a fost neacordarea atenției pentru fiecare elev în parte, copiii nefiind toți la fel, rezultând că fiecare este bun pe un domeniu , iar poate unii nu au înclinație spre domeniile ce se accentuează în școală.

Reporter: Ce îți va lipsi cel mai mult din anii de liceu? Ce facultate ai de gând să urmezi?

Matei Chivulescu: Cel mai mult îmi va lipsi legătura cu ceilalți colegi și prieteni pe care mi i-am făcut în anii aceștia. După liceu aș vrea să urmez SNSPA, mai exact Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

Reporter: Urmează să dai bacalaureatul; știi deja încotro vrei să te îndrepți profesional?

Matei Chivulescu: Profesional aș vrea sa lucrez în domeniul comunicării mass-media.

Reporter: Te-ai gândit să îți duci traiul într-o altă țară?

Matei Chivulescu: Mi-a trecut prin minte să-mi continui viața și studiile în altă țară, dar am decis să mă axez pe viața de aici.

Reporter: Va rămâne sportul o parte importantă din viața ta?

Matei Chivulescu: Cu siguranță, sportul va rămâne o parte importantă din viața mea, poate cea mai importantă. Datorită sportului am avut reușite foarte valoroase și m-am afirmat de foarte multe ori.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.