Marș pe străzile din Târgu Jiu pentru a atrage atenția asupra pericolului cancerului de col uterin. Care sunt principalii factori de risc

Marș pe străzile din Târgu Jiu pentru a atrage atenția asupra pericolului cancerului de col uterin. Care sunt principalii factori de risc

- in Romania civila, Slider, Social
1
12 vizualizari

Zeci de elevi și tineri  au participat, ieri, la Marșul „Știu să am grijă de mine!”. Acțiunea a fost organizată de către Asociația Română de Oncologie ”Sfânta Ana”.

Participanții au distribuit trecătorilor materiale informative referitoare la cancerul de col uterin, vaccinarea anti-HPV, metodele de prevenție a apariției cancerului de col uterin, cum ar fi vaccinarea anti-HPV sau screening-ul pentru cancerul de col uterin, cunoscut și sub numele de ”testul Babeș-Papanicolau”, care trebuie efectuat la trei ani de la debutul activității sexuale.

„Proiectul se derulează în contextul creșterii numărului de persoane afectate de cancerul de col uterin din ultima vreme și a cazurilor de mortalitate prin boli ale cancerului de col uterin. Ani de-a rândul, România s-a situat pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin, acest tip de cancer reprezentând a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din țara noastră, după cancerul de sân și prima cauză de mortalitate la femeile tinere aflate între 20 și 40 de ani“, a spus Adela Trăistaru, director al Asociației de Oncologie „Sfânta Ana“.

Factorii de risc

Factorii de risc pentru acest tip de cancer sunt fumatul, anumite boli care scad imunitatea, tratamentul cu chimioterapie, avorturi. „Lipsa de informații concrete în ceea ce privește această boală, modul în care poate fi contractată, felul în care acționează, riscurile pe care le prevede, sunt cauzele cele mai des întâlnite pentru care numărul de tinere cu diagnostic de cancer de col uterin se află în creștere. Astfel, Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” își propune prin inițiativa acestui proiect să faciliteze accesul populației la astfel de informații, pentru a reduce numărul cazurilor de bolnavi de cancer de col uterin, dar și al deceselor aferente“, a mai precizat Adela Trăistaru.

1 Comment

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.