Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Profesorul Marin Arcuș este unul dintre numele reprezentative ale județului Gorj, el fiind inclus în cartea „Personalități gorjene la sfârșit de mileniu” datorită aportului său cultural și, de asemenea, efortului pe care l-a depus pentru a transforma satul său natal, Rădineștiul, după cum se consemnează: „a transformat de unul singur un sat uitat de lume, într-un veritabil centru de cultură al Gorjului”.

S-a născut la 9 mai 1938, în satul gorjean Rădinești, a absolvit Școala Pedagogică din Craiova, Conservatorul „Ciprian Porumbescu” și Facultatea de Literatură Română din București. Cu un nume predestinat, Marin Arcuș activează ca profesor de muzică, dar și de limba română, astfel fiind omniprezent în viața satului și principal animator al activităților culturale din Rădinești.

Din anul 1973, începe să transforme, treptat, satul Rădinești într-un centru de cultură, iar înființarea Muzeului Satului Rădinești este un prim pas spre culturalizare. În 1977 scoate și revista școlară „Pași spre infinit”, ca o continuare la actul de culturalizare a Rădineștilor.

În anul 1990, Marin Arcuș pune bazele Societății Cultural-Științifice „Rădinești – Gorj”, iar în 1992 scoate primul număr al revistei „Interfluvii”, revistă ce se va bucura de o largă apreciere a oamenilor școliți gorjeni, și importante colaborări.

Pasionat de trecut, profesorul Marin Arcuș prefera să se afle despre istoria locurilor stând la vorbă cu bătrânii din sat, astfel că toate cercetările sale au fost incluse în cartea „Sate de moșneni la izvoarele pârâlui Plosca”, carte documentară pe care o tipărește în anul 1997 și devine o apreciată monografie zonală.

De asemenea, acesta a avut colaborări la mai multe reviste din Gorj precum: „Litua”, „Terra Litua”, „Crinul satelor”, Revista învățătorimii gorjene”, „Brâncuși”, „Revista de pedagogie”, „Tribuna învățământului” ș.a.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.