Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În urmă cu 12 ani, profesorul de canto Camelia Argint a înființat, cu acordul lui Viorel Gârbaciu-director al Școlii Populare Târgu-Jiu la acea vreme, grupul vocal „Măriile Gorjului”. La ora actuală, „Măriile Gorjului” este alcătuit din 60 de soliste cu vârste cuprinse între 7 și 31 de ani, fiind cel mai mare grup vocal de fete din România! Majoritatea membrelor sunt eleve ale SPA, premiate la festivaluri, fiind unite de dragostea pentru folclorul autentic și pentru cântecele Mariei Lătărețu. 

  

Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu este una dintre cele mai importante instituții cultural-artistice din județul Gorj, având la activ numeroase recorduri. În prezent, la SPA învață cei mulți elevi comparativ cu celelalte instituții din România, grupul „Măriile Gorjului” este cel mai mare din țara noastră, majoritatea elevilor SPA au la activ premii și trofee la festivaluri naționale și internaționale, profesorii sunt și ei interpreți recunoscuți și premiați. În 2005, profesorul de canto popular Camelia Argint, cunoscută interpretă, a pus bazele unui grup vocal ce avea să crească și să ducă cu succes în țară și nu numai, numele Școlii Populare! „În 2005, alături de domnul Viorel Gârbaciu, dânsul era director al SPA atunci, am înființat Grupul vocal de fete <Măriile Gorjului>. În prezent, din acest grup fac parte 60 de fete, soliste foarte bune, care au vârsta cuprinsă între 7 și 31 de ani! Sunt majoritatea eleve ale SPA, dar și profesoare tinere. Este cel mai mare grup vocal de fete din România!”, a spus profesorul Camelia Argint.

Fete frumoase și talentate, mereu îmbrăcate în costume populare autentice, „Măriile Gorjului” impresionează la fiecare apariție pe scenele spectacolelor SPA. Cântă la unison, pline de dragostea ce o poartă cântecului tradițional gorjenesc și Mariei Lătărețu, ale cărei cântece le interpretează! Camelia Argint, coordonatoarea acestui grup, spune că din acest grup-proiect desoebit de ambițios, dar și rampă de lansare pentru interpretele de muzică populară-au făcut parte, de-a lungul anilor, Olguța Berbec, Beatrice Băndoiu, Delia Barbu, Amelia Cârciu. „De-a lungul celor 12 ani de existență a grupului, mai multe interprete de muzică populare ajunse cunoscute au cântat aici! <Măriile Gorjului> cântă piese din repertoriul Mariei Lătărețu. Le unește dragostea față de muzica populară autentică, iubirea față de muzica Mariei Lătărețu, Privighetoarea Gorjului, inegalabila Privighetoare! La spectacole mergem toate 60, mai ales la spectacole în săli mari. Am fost la București, la Sala Radio, la spectacolul aniversar al SPA! Repetăm atunci când schimbăm repertoriul și înainte de fiecare spectacol”, a spus Camelia Argint, profesor al SPA de 17 ani și formator al multor generații de interpreți de valoare.

Soliste premiate

Din Grupul „Măriile Gorjului” fac parte elevele Școlii Populare de Artă, de la secția centrală, dar și de la secțiile externe. Marea majoritate a fetelor sunt deținătoarele unor importante premii la festivaluri și concursuri și Gorj și din țară. De asemenea, din grup fac parte și profesoarele SPA- Amelia Cîrciu, Raluca Căpitănescu Ghișe, Liliana Neoagă etc. Marți seara, pe scena Festivalului de Cântec Popular „Maria Lătărețu”, fetele talentate de la „Măriile Gorjului” coordonate de Camelia Argint, au cucerit publicul prezent, care le-a aplaudat minute în șir!

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.