La Târgu Jiu și Brădiceni are loc, zilele acestea, ediția a XX-a a Atelierului Național de Poezie „Serile la Brădiceni”, care cuprinde lansări de cărți și reviste, atelier de poezie, seară de muzică și poezie, precum și decernarea premiilor naționale pentru critică și poezie. Anul acesta, manifestarea cuprinde în programul său și ceva nou: elevi pasionați de literatură de la Colegiile Naționale „Tudor Vladimirescu” și „Ecaterina Teodoroiu” care participă la altelierele de scriere creativă, predate de lectorul universitar dr. Emilia Ivancu, gorjeancă stabilită de nouă ani de zile în Polonia, acolo unde predă la Universitatea din Poznan.
La Biblioteca Județeană „Christian Tell” a avut loc pe 6 septembrie, deschiderea atelierelor de scriere creativă, iar după amiază au avut loc mai multe lansări de carte, acestea fiind primele manifestări din cadrul „Serilor la Brădiceni”. Anul acesta, la „Serile la Brădiceni participă: Aurel Rău, Constantin Cubleșan, Mircea Petean, Ion Hirghiduș, Gheorghe Grigurcu, Emilia Ivancu, Ion Cepoi, Spiridon Popescu, Gelu Birău, Aurel Antonie, Nicolae Dragoș, Cristian George Brebenel, Zenovie Cârlugea, Elena Roată, Marinela Pârvulescu, George Drăghescu, Zoe Elena-Deju, Doru Fometescu, Adrian Frăţilă, Viorel Gârbaciu, Alex Gregora, Marius Iorga, Ion Mocioi, Vasile Ponea, Lazăr Popescu, Ion Popescu-Brădiceni, Radu Crețu, Ion C. Gociu, Nelly Gociu, Ion Căpruciu, Romulus-Iulian Olariu, Florian Saioc, Viorel Surdoiu, Ion Trancău, Daniel Murărița, Valentin Chepeneag, Nina Voiculescu, Vasile Vasiescu.
„Suntem la cea de a XX-a ediție a acestor ateliere și avem plăcerea să avem printre noi o serie de personalități, precum domnii Aurel Rău, Constantin Cubleșan, Mircea Petean. Anul acesta, salut prezența părintelui spiritual al acestui eveniment, Ion Popescu Brădiceni. Mulțumim tuturor celor care ne ajută, mulțumim comunității! Am vrut să aducem ceva nou și de aceea am organizat atelierele de scriere creativă. Mâine, la Peștișani, vom continua atelierele”, a spus Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Județene.
Importanți autori și-au lansat cărțile
Seara de marți a fost încununată de lansarea unor importante volume ale unor scriitori consacrați, unii dintre dumnealor aflându-se pentru prima dată la Atelierele „Serile la Brădiceni”. În prima zi a atelierelor „Serile la Brădiceni” au fost lansate următoarele volume:
„Poezia, mereu poezia” al cunoscutului Constantin Cubleșan scriitor polivalent (poet, prozator, dramaturg, critic şi istoric literar), „Dodikai” de Adrian Frățilă, „Pasărea Dosoftei” a lui Alex Gregora și volumul „Istoria lui Abraxas” de Ion Popescu Brădiceni. De asemenea, a mai fost organizat și un salon editorial la care au fost expuse volume editate la editurile Limes, Eikon, Dokia, PIM, Măiastra, Tipomoldova.
„Poezia, mereu poezia” – opera unui sciitor complet
Constantin Cubleșan este descris ca fiind scriitorul complet și complex. Născut la Cluj, în mai 1939, Cubleșan este prozator, dramaturg, poet, critic şi istoric literar. A absolvit Facultatea de Filologie Cluj în 1959 și a avut debutul absolut în 1956, cu poezii, în ziarul Făclia. A primit premiul de proză al Uniunii Scriitorilor în 1974. La Târgu-Jiu, Constantin Cubleșan a lansat volumul „Poezia, mereu poezia” și a vorbit cu multă blândețe și infinită cunoaștere despre literatura din România contemporană și despre scriitorii noștri.
„Vreau să vă mulțumesc pentru invitație. Am o vârstă destul de frumoasă, ca să nu zic altfel, iar profesorul meu din liceu m-a învățat să citesc și să explic ce am citit. Asta am făcut. Este foarte important să știi ce este scris într-o carte. Vreau să vă spun că am venit pentru prima dată la Târgu-Jiu, ca să pot sta câteva ore. Voiam să stau și să cunosc oamenii din Târgu-Jiu, aici cunosc câțiva scriitori, buni prieteni. Mă simt într-o comuniune de idei cu Ion Popescu Brădiceni. (…)
M-am bucurat că l-am revăzut. Ce se întâmplă cu scriitorii din ziua de astăzi? Cum văd eu lucrurile: în 1981 am fost în Germania, ne-am întâlnit cu un grup de scriitori din Hamburg și am discutat. Ne-au spus că nu îi interesează ce se întâmplă cu scriitorii din Berlin. La Munchen, scriitorii de acolo au spus același lucru.
Că nu îi interesează. Erau pe grupuri și grupulețe. Acum, așa se întâmplă în România. La Iași, scriitorii au edituri, cărți, nu știu de alții sau cei din București nu știu de cei din provincie. Asta se întâmplă după 1989. (…) Avem valori, scriitori de valoare, dar literatura română suferă de lipsa unei bune difuzări a cărților. Apar cărți la Craiova de care nu se află la Cluj, vorbim de o și mai proastă difuzare a revistelor. Literatura este sfărâmițată în felul acesta. Sper să se schimbe lucrurile”, a afirmat scriitorul clujean Constantin Cubleșan.
Cartea sa fost prezentată de directorul Editurii „Limes” Cluj-Napoca:
„Pe Titi Cubleșan mi l-am dorit în portofoliu. Astăzi o să vă vorbesc despre una dintre cărțile sale-Poezia, mereu poezia. Are mai multe cărți apărute la editura Limes. La Cluj avem o școală de literatură și de critică și o mai avem și pe Ioana M. Petrescu, un eminescolog desăvârșit. (…) Titi Cubleșan este un scriitor complet, este poet, critic literar, dramaturg. Este dedicat trup și suflet literaturii, un poet de forță, care nu se ascunde după formule la modă. Ultimul volum publicat la mine, la Limes este un volum în care Cubleșan se ceartă cu Dumnezeu!”, a spus Mircea Petean de la Editura Limes.
Ce se va mai întâmpla la ateliere
Miercuri, la Peștișani, sunt programate, începând cu ora 11:00, o vizită de documentare la Casa-Muzeu „Constantin Brâncuși”, ateliere de scriere creativă și o masă rotundă cu tema „Creație și creativitate”. Joi, începând tot cu ora 11:00, la Căminul Cultural Brădiceni va avea loc ceremonia decernării premiilor naționale „Serile la Brădiceni” pentru poezie și critică literară, urmată de recitaluri de poezie și muzică folk.