Mănăstirea Lainici este o mănăstire ortodoxă de călugări din România situată în defileul Jiului, județul Gorj, situată la 32 de kilometri de Târgu-Jiu și la 25 de kilometri de Petroșani, și aparține de Arhiepiscopia Craiovei, Mitropolia Olteniei. Mănăstirea are hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Biserica veche a mănăstirii, construită la începutul secolului al XIX-lea, apare în Lista monumentelor istorice din județul Gorj având cod LMI GJ-II-m-B-09254.
Mânăstire Lainici se află în Defileul Jiului, pe drumul ce leagă Municipiul Târgu Jiu de Petroșani. Acest drum, ce tranzitează trecătoarea din Defileul Jiului, a fost construită începând cu anii 1880 de meșteri pietrari aduși din Italia. S-a continuat în perioada interbelică și s-a asfaltat abia după anii `50. În paralel, începând cu perioada interbelică, s-a construit și linia ferată Bumbești-Jiu – Livezeni având 38 de tuneluri.
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Lainici, cunoscută ca făcătoare de minuni
La data de 23 iulie 2006, la Mănăstirea Lainici a fost adusă o icoană făcătoare de minuni, cea de-a cincea copie existentă în lume a Icoanei Maicii Domnului Grabnic – Ascultătoare, de la Muntele Athos. Evenimentul va rămâne în istoria lăcașului de cult din Defileul Jiului, mai ales că în aceea zi curtea mănăstirii devenise cu adevărat neîncăpătoare. În lume există doar cinci copii ale acestei icoane: două în Grecia, una în Georgia, una în Bulgaria și cea din Gorj, de la Mănăstirea Lainici.
Istoricul icoanei făcătoare de minuni
În 1664, un călugăr de la Mănăstirea Dohiariu de la Muntele Arthos obișnuia să țină mereu o făclie care scotea mult fum și care afuma icoanele. La intrarea în sala de mese, era icoana Maicii Domnului, iar odată, călugărul a auzit o voce:
„Monahule, nu mai afuma icoana mea!”. Deoarece nu a ascultat vocea, care se spune că era a Fecioarei Maria, călugărul a orbit. Dându-și seama de ce făcuse, monahul s-a căit și s-a rugat la Maica Domnului pentru iertare. În cele in urmă, Maica Domnului l-a iertat și monahul a auzit următoarele: „Monahule, rugăciunile tale au fost primite. Spune-le părinților și fraților (…) că sunt aici, (…), să vină către mine în orice nevoie și-i voi asculta pe ei și pe orice creștin ortodox ce va veni către mine cu evlavie, căci eu sunt Maica Domnului Grabnic – Ascultăttoare”.
Icoana a fost încadrată și s-a zidit un paraclis în cinstea sa. De atunci și până în prezent, au fost realizate cele cinci copii.
1 Comment