Unul dintre cele mai vizitate locuri din România, aflat în județul Argeș, este Mânăstirea Curtea de Argeș. În jurul acestui lăcaș de cult au apărut foarte multe legende. În acest loc sunt înmormântați domnitori, dar și membrii ai familiei regale. Și ca o mică curiozitate, istoricul Grigore G. Tocilescu a susținut că a descoperit pe cărămida cheii de boltă numele lui Allah, un lucru destul de greu de acceptat.
Legenda Meșterului Manole
Cea mai cunoscută legendă cu privire la Mânăstirea Curtea de Argeș este legată de Meșterul Manole. Se spune că domnitorul Neagoe Basarab i-ar fi cerut acestuia, ca alături de cei nouă meșteri ai săi, să construiască cea mai frumoasă biserică. Din păcate, tot ce construiau ziua noaptea se năruia.
Într-o noapte, Meșterul Manole a visat că dacă își va sacrifica soția, atunci construcția nu se va mai dărâma. În urma acestui vis meșterul a zidit-o pe Ana, soția sa, dar si pe pruncul lor încă nenăscut din pântecele acesteia, în peretele bisericii, iar din acel moment nimic nu s-a mai stricat.
Impresionat de frumusețea bisericii, domnitorul i-a întrebat dacă ar mai putea ridica una mult mai frumoasă decât aceasta. Neștiind ce are de gând Neagoe Basarab, meșterii au răspuns că da, moment în care domnitorul i-a abandonat pe acoperiși. Dorind să scape Manole, și meșterii săi, și-au construit aripi din șindrilă, au încercat să zboare, dar s-au prăbușit și au murit. În locul unde a căzut meșterul Manole a apărut un izvor, iar aici a fost construită o fântână, în anul 1804.
Domnitorii și regii care sunt îngropați în interiorul Mânăstirii Curtea de Argeș
În interiorul bisericii sunt îngropați Neagoe Basarab (ctitorul biserici), Doamna Despina, soția domnitorului, precum și fiica sa, soția lui Ștefăniță Vodă al Moldovei. Tot aici se găsește și piatra de mormânt a voievodului Radu de la Afumați, soțul Doamnei Ruxandra, fiica lui Neagoe Basarab.
În pronaosul bisericii se mai află mormântul regelui Carol I și a reginei Elisabeta, care s-a retras la această mănăstire după moartea regelui, dar și al regelui Ferdinand și reginei Maria.
Într-o scriptă special amenajată, în paraclisul bisericii, se află sicriul cu rămășitele pământești ale Regelui Carol al II-lea, aduse în 2003 de la Lisabona, din Portugalia.
Cei care vor merge să viziteze această mânăstire vor putea vedea o evanghelie scrisă cu litere de aur de Regina Elisabeta, precum și vechiul iconostas al bisericii și câteva icoane de pe vremea lui Șerban Cantacuzino.