Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Marius Mihuț, din Bihor, maestrul viorilor cu goarnă, este prezent la Târgul Meșterilor Populari, care se desfășoară în această săptămână la Târgu Jiu. Acesta cântă la acest instrument inedit, dar și îl confecționează.

În Bihor, vioara cu goarnă este nelipsită de la evenimente și a început să fie apreciată în mai multe județe din Ardeal. „La noi, vioara cu goarnă este o tradiție. Dacă la o nuntă nu există vioară cu goarnă înseamnă că nu e nuntă. Este regină la noi, în Bihor. Mai nou au împrumutat-o arădenii, sălăjenii“, ne spune Marius Mihuț.

Lemnul cel mai bun pentru confecționarea viorii este paltinul, dar Marius Mihuț a reușit să realizeze chiar și din coarne din lemn. „Eu le confecționez, de la scândura desenată și până când goarna este montată și vioara acordată și numai bună de cântat. Este un lemn special care este bun pentru confecționarea viorilor, și anume paltin. Am adus din eucalipt din străinătate, dar tot mai bun este paltinul“, mai explică Marius Mihuț.

Viorile cu goarnă ajung în toată lumea

Marius Mihuț trimite viorile cu goarnă în toată lumea. De curând, un cunoscut instrumentist american a venit la el ca să se convingă de forța viorilor pe care le confecționează. „A venit un american la mine, Maxilian, care îmi spunea dacă violinul lui sună mai tare decât vioara mea cu goarnă. I-am spus că viorile mele sună de trei ori mai puternic decât ale lui și s-a convins de acest lucru. Și-a luat vioara lui și a băgat-o în geantă. A fost tare supărat“, ne povestește amuzat Marius Mihuț.

Trompeta de pompieri, atașată la vioară

Marius Mihuț ne povestește că goarna pe care o atașează la vioara sa este cea folosită pe timpuri de pioneri: „Se mai găsesc foarte rar. Pot să aduc din Germania, dar nu sună că trompetele de pompieri. Ale noastre le dau clasă. Nu se mai fac. Se făceau odată pentru școli. Nu știu ce o să fac când nu o să mai găsesc. Eu pot să aduc chinezării, dar nu sună ca astea. Montez un suprafhon care erau făcute în Cehoslovacia. Nu prea se mai găsesc. Am început să mai fac și eu acasă“.

Confecționează viori cu goarnă din anul 2010

Marius Mihuț ne istorisește cum a început să confecționeze această vioară inedită: „Eu sunt muzicant. În anul 2010 am fost împușcat din greșeală în picior. În anul 2010, când s-a întâmplat nu am mai putut merge la nuntă. A trebuit să găsesc o soluție pentru a-mi câștiga existența și așa am început să fac viori. Acum m-am mai refăcut și am început să mai merg din nou la evenimente“.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.