Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Mădălina Drondoe are 14 ani și suferă de parapareză spastică și miopie, dar asta nu a împiedicat-o să-și exprime trăirile în diverse moduri. Cel mai mult îi place să cânte, iar de curând a început să deslușească tainele chitarei.

img_3136

Mădălina are o voce sensibilă, care emoționează de la primele note. La vârsta de cinci ani a mers la cursurile de canto de la Palatul Copiilor, dar emoțiile și-au spus cuvântul, pentru că își dorea ca totul să fie perfect.

„Am mers prima dată la Palatul Copiilor, unde am cântat în fața unor oameni necunoscuți, sub îndrumarea domnului profesor Laurențiu Pănoiu. Apoi, am luat o pauză din cauza emoțiilor mele fantastice. Mă gândeam că nu pot să exprim tot ceea ce simțeam atunci când cânt și mă blocam. Datorită faptului că am venit la Centrul Christian și m-au sprijinit, pe lângă familia mea, și m-au făcut să înțeleg că este foarte importantă să-mi exprim emoțiile cu ajutorul unei arte. Am revenit la cursurile de canto de la Palatul Copiilor. Nu eram privită altfel la Palatul Copiilor, doar că emoțiile apăreau nu pentru că eu eram altfel, ci pentru că doream ca totul să iasă bine și emoțiile escaladau. Acum sunt mult mai stăpână pe mine decât la început“, a spus Mădălina.

„Îmi construiesc o lume a mea în care oamenii sunt lipsiți de prejudecăți“

De aproximativ o jumătate de an a început să învețe să cânte la chitară în cadrul unui curs desfușurat la Centrul pentru persoane cu dizabilități „Christian“ din Târgu Jiu și susținut de către Ionică Alexandru. „Prin intermediul cursurilor de chitară de la centru am continuat într-un fel cea ce începusem. Ador acest loc pentru că mă simt primită cu căldură și sunt înconjurată de oameni care emană iubire. Muzica pentru mine este un vis prin care îmi construiesc o lume a mea în care oamenii sunt lipsiți de prejudecăți și emană bunătate“, a precizat Mădălina.

Mădălina știe să cânte și la flaut. „Am luat contact cu acest instrument prin intermediul domnului diriginte penrtu că este profesor de muzică“, a mai menționat fata.

„Muzică este mai mult un hobby“

Pentru Mădălina, muzica este un refugiu, în care poate să-și manifeste trăirile. Nu își dorește să cânte pe vreo mare scenă sau să fie admirată, ci în muzică reușește să își găsească un echilibru în viața care a supus-o la multe încercări.

„Pentru mine, muzică este mai mult un hobby, ceva ce îmi place să fac, să mă simt bine și să zâmbesc. Nu mă văd pe vreo mare scenă sau să fiu vedetă. Doar îmi place să-mi cultiv acest hobby“, ne spune Mădălina. Îi place muzica Alinei Eremia, Andrei și a lui Emeric Imre.
Mădălina Drondoe este elevă în clasa a VII-a și își dorește să devină cadru didactic: „Mă simt ca un copil normal. Am note destul de mari și învăț destul de bine“.

„Dumnezeu îi dă celui care poate să ducă“

Adolescenta s-a născut cu această afecțiune. Merge la recuperare de la vârsta de opt luni. Abia la cinci ani a început să meargă ținută de mână și după doi ani se putea deplasa singură. „A fost afectată partea stângă, în special piciorul. Se spune că Dumnezeu îi dă celui care poate să ducă și, dacă așa a fost să fie, încerc să privesc partea plină a paharului. Deși câteodată spun că nu mai pot, mereu există și o parte frumoasă“, ne mărturisește Mădălina.

I-a cântat la telefon mamei care se afla internată în spital
Cristina, mama talentatei fete, ne povestește că ea are mai multe talente, dar trebuie doar să fie încurajată: „Mădălina este un copil extraordinar. Este talentată. A urmat și cursurile de teatru. Sunt momente în care spune:
«Nu cred că pot», dar a doua zi spune: «Cred că pot». Are doar nevoie să fie încurajată. Este perseverentă. Învață foarte bine. Are note foarte bune la școală. A avut media generală 9,67“.
Pentru că, de curând, are un frățior, Mădălina i-a cântat de multe ori mamei care se afla în spital: „Are o fire emotivă, din dorința de a fi perfectă. Vocea ei îmi transmite o stare specială și multă emoție. Când am internată în spital în perioada nașterii, o sunam și o rugam să-mi cânte“, ne mai povestește Cristina Drondoe.
Ionică Alexandru, profesorul de chitară, ne spune că a fost uimit de vocea sensibilă a Mădălinei: „Mădălina a fost prima fată din centru care m-a cucerit cu vocea și timbru ei deosebit. Îi place să cânte și mi-a plăcut că își dă interesul și este ambițioasă. Îmi doresc să ajungă să se acompanieze singură cu chitara. Sper să ajungă cât mai departe cu muzica“.
Distribuie:

1 Comment

  • Cristina, 22 septembrie 2016 @ 6:37 Reply

    Bravo Madalina! Esti un copil minunat si-ti faci parintii mandrii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.