Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Luptele de la Podul Jiului din 14/28 octombrie 1916, din Primul Război Mondial, au fost marcate vineri, 28 octombrie, în Cimitirul Eroilor din Târgu Jiu, în prezența unor oficialități de rang înalt. La manifestări au participat ambasadorul Franței, Francois Saint-Paul, patru cadeți, atașatul militar al Ambasadei Franței la București, generalul Oprişor, consilierul prezidențial pe probleme de securitate, Otilia Sava, secretarul de stat de la MApN, Daniel Șandru, șeful departamentului „Centenar“, din cadrul Guvernului. 

img_8243

În toamna anului 1916, populația orașului Târgu Jiu a apărat localitatea împotriva trupelor germane. Tinerii, cercetașii, bătrânii și chiar femeile au luptat sub comanda comisarului de poliție Ioan Popilian împotriva armatei germane și au reușit să oprească timp de mai multe zile ocuparea orașului.

img_8224Participanții au depus coroane la troița ridicată în memoria eroilor și a fost recitată poezia „Nu plânge, maică Românie“, descoperită în ranița unui soldat mort în anul anul 1918, pe Muntele Sorica, din Carpații de Curbură. De asemenea, 155 de elevi de la liceele din Târgu Jiu au depus coroniţe cu flori la mormintele soldaților morți în timpul celor două războaie mondiale.

Un nou bust al generalului Culcer

Cu ocazia manifestărilor, la mormântul generalului Ioan Culcer a fost reamplasat bustul acestuia, o lucrare realizată de sculptorul gorjean Paul Popescu, după ce, în urmă cu mai mulți ani, sculptura inițială a fost furată de persoane care nu au fost prinse până în prezent. Ioan Culcer a fost comandant al Corpului V Armată în cel de-Al Doilea Război Balcanic, iar la sfârșitul războiului a fost numit guvernator al Cadrilaterului. După război a intrat în politică, fiind ministru și senator din partea Partidului Poporului, condus de generalul Alexandru Averescu, precum și președinte al Asociației Generale a Ofițerilor în Rezervă și Retragere.

Urmașii generalului au fost prezenți la manifestări și au depus coroane la noul bust al acestuia.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.