Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

img_8647Voluntarii pasionați de istorie, care fac parte din Asociația „Tradiția Militară”, le-au oferit târgujienilor o lecție de istorie trăită pe viu. La podul de pe peste Jiu, din Parcul Central, la care a avut loc lupta de la Podul Jiu a fost reconstituită confruntarea din data de 14/28 octombrie 1916. 

Lupta a fost pusă în scenă de către membrii Asociației „Tradiția Militară“ și de către colaboratorii acesteia, care fac parte din alte organizații similare.

Trupele care s-au înfruntat au folosit chiar „gloanțe oarbe“ și exact aceleași arme și echipamente de luptă din perioada respectivă. Uniformele au fost identice cu cele folosite de soldații din Primul Război Mondial, iar unele din elemente din dotare provin chiar din perioada Primului Război Mondial. Unii dintre cei aflați în public s-au speriat de zgomotul puternic produs de puști.

Asociația „Tradiția Militară” funcționează din anul 2004 

Asociația „Tradiția Militară“ funcționează din anul 2004, iar din anul 2008 și-a schimbat denumirea în Asociația „Tradiția Militară“.

„Tot atunci, am decis să reconstituim mai multe unități militare care s-au acoperit de glorie. Noi reprezentăm România și la Uniunea Europeană a Asociațiilor Istorico-Militare. Există o tradiție în acest sens, care datează dinainte de Al Doilea Război Mondial. Pentru că România nu își deschisese această poartă, au fost grupuri în țări străine care reconstituiau armata română“, a precizat Mircea Stoica, reprezentantul asociației.

img_8722

Uniți de dragostea față de istorie

Asociația numără  peste 40 de membri, cu meserii diferite, chiar și directori de companii. Ceea ce-i unește este dragostea pentru istorie, deși este dificil să se întâlnească pentru că trăiesc la distanțe mari unii față de ceilalți.

„Este dificil să ne adunăm toți la o singură activitate, pentru că suntem de pe tot cuprinsul țării și este dificil cu transportul, iar fiecare are profesia și familia lui. Toți fac această activitate în timpul liber, pe banii lor, pe efortul lor. E greu să ne potrivim toți în aceeași zi.

Cei care vin în cadrul asociației sunt pasionați de istorie, cu atât mai mult cu cât noi nu glorificăm războiul și îl prezentăm ca un moment cardinal în viața unui popor, ca lecție de istorie, astfel încât oamenii să nu facă aceleași greșeli.

Meseriile voluntarilor sunt foarte diferite: medici, avocați, tehnicieni, un fost militar, studenți, elevi, directori de întreprinderi, iar eu sunt inginer. Suntem foarte uniți și ceea ce ne unește este pasiunea pentru adevărul din istorie“, a relatat Mircea Stoica, care este director operațional la compania de aviație, responsabil pe Aeroportul Otopeni și Praga.

Asociația s-a extins

Asociația are filiale deschise la Satu Mare, pe Valea Prahovei, și Brăila. Voluntarii din asociație se întâlnesc în fiecare weekend pentru a se instrui în diferite localități din țară.

„Ceea ce facem acoperă o zonă neglijată în societatea noastră. img_8688Această cultivare a tradițiilor, a patrimoniului imaterial din tezaurul românesc. Oamenii simt această necesitate și este interesant că vin părinți să-și aducă la noi copiii pentru a fi educați în spiritul educației care să conțină și pe cea militară“, ne explică Mircea Stoica.

Membrii asociației își fac singuri uniformele la un atelier specializat.

„După un foarte aprofundat studiu al arhivelor, reproducem uniformele exact după cum sunt specificațiile regulamentare. Ne procurăm ținutele de la Ro Militaria, un atelier pe care îl deține un camarad de-al nostru. Avem și elemente orginale moștenie de la rude sau cumpărate de pe piața liberă”, a mai precizat Mircea Stoica.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.