Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Expoziția de artă conceptuală „Urme ale prezentului”, a artistei târgujiene Andreea Medar, a fost vernisată, joi seară, la Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu.

Andreea Medar le-a explicat vizitatorilor prezenți la vernisajul expoziției sale care sunt semnificațiile lucrărilor pe care le-a realizat:

„Lucrările vizează criza identitară. Pasaje sau pagini din jurnalul propriu pe care le-am cifrat ca lucruri utilizând spini, ca măsură de autoapărare. Textele pot fi citite parțial sau per total. Textul este scris în alfabetul braille, dar relieful este înlocuit parțial cu spini, atingerea necesară descifrării devenind imposibilă. Majoritatea lucrărilor bidimensionale și tridimensionale au ca idee limita dintre aparență și esență, dintre estetic și adevăr. Am pornit cumva și de la mitul peșterii al lui Platon, între realitate și umbra realității. Arta conceptuală necesită și o explicație“. Artista a spus că spinii pe care i-a folosit provin chiar din grădina bunicii sale.

La vernisajul expoziției au fost prezenți viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, Vasile Fuiorea, președintele UAP Târgu Jiu, Doru Strâmbulescu, director al Centrului „Constantin Brâncuși“ și iubitori de artă.

Ceea ce transmite Andreea Medar vine din universul său interior

Curatorii expoziției sunt Mălina Ionescu și Călin Petcana. „Andreea Medar se raportează la trecut și la tradiție prin utilizarea ciulinilor și a spinilor din grădina nelucrată a bunicilor deja plecați într-o altă lume. Este un trecut care nu se constituie ca limită, ci un timp care deschide. (…) Contextualizat, subiectul lucrărilor prezentate de artista Andreea Medar, a comunicării încifrate, a imposibilității decriptării mesajului devine extrem de actual și percepem astfel, în întunericul prezentului, o lumină care încearcă să ajungă la noi“, arată Călin Petcana.

Mălina Ionescu vede lucrările artistei târgujiene ca un rezultat a unor trăiri personale: „Alfabetul Andreei Medar se construiește, simultan, din mai multe surse, și din premise diferite – doar aparent antagonice. Scrierile sale sunt mesaje care sunt în același timp imposibil de citit și citibile imediat, deoarece ele devin, dincolo de sensul lor literar, semn plastic, imagine care se transmite cu întreg conținutul său emoțional, personal și subiectiv. Ceea ce transmite (sau evită să transmită) Andreea Medar vine din universul său interior, din experiența sa directă, istorie personală, mesaj sau frază care are sens doar în universul închis, familiar“.

Andreea Medar are 27 de ani și este absolventă al Liceului de Arte din Târgu Jiu și a urmat, apoi, cursurile Facultății de Arte și Design. Are, până în prezent, cinci expoziții personale. Lucrările sale se află în colecțiile Muzeului de Artă Timișoara.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.