Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cu toate că pare incredibil, în localitatea natală a lui Brâncuși există trei locuri de veci în care este înmormântată mama celui mai valoros artist român din toate timpurile. Astfel, în cimitirul din satul Hobița, nu departe de locul unde Brâncuși a văzut lumina zilei, sunt două morminte marcate prin monumente funerare pe care care apare numele mamei lui Brâncuși, Maria Diaconescu, precum și perioada în care a trăit. De asemenea, în satul Brădiceni, chiar pe primul rând din cimitir există un mormânt cu o cruce din metal pe care nu se mai vede nicio inscripție. Aici s-ar afla adevăratul mormânt al mamei lui Brâncuși, după cum susține cu tărie Dumitru Diaconescu, în vârstă de 81 de ani, nepotul femeii care l-a adus pe lume pe unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bunicul acestuia a fost frate cu Maria Diaconescu. Dumitru Diaconescu ne povestește că atunci când era copil și în tinerețe venea frecvent la locul de veci cu bunicii și cu părinții pentru a face parastase. De fapt, localnicii știu că aici își duce odihna veșnică mama marelui sculptor. „S-au făcut parastas la locul de veci în perioada când eu eram copil. Dinaintea de moartea mamei nu s-a mai făcut parastas, pentru că și ea s-a îmbolnăvit. Se știe că e primul loc de odihnă al Mariei Brâncuși și se cunoaște acest lucru de către mulți oameni din sat. Nu a intervenit nimeni din neam ca să folosească acest loc pe motiv că a fost respectată dorința de a rămâne singură pe amplasamentul respectiv. “, a povestit Dumitru Diaconescu, nepotul mamei lui Constantin Brâncuși.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu este singurul localnic care susține că mormântul mamei lui Brâncuși se află în cimitirul din  satul Brădiceni, care se află în vecinătatea localității Hobița. „Maria Diaconescu a fost înmormântată în cimitirul de la Brădiceni, nu de la Hobița. Acolo s-a făcut greșeala de a se spune acest lucru și de a se pune o placă funerară. Biserica și primăria trebuie să se implice în realizarea unei cruci. Noi intenționam să ridicăm și o troiță“, a precizat Ion Nistorescu, profesor pensionar, în vârstă de 80 de ani.

 

Înmormântată pe primul rând din cimitir

Ion Căpruciu, poet și profesor pensionar din Brădiceni, ne lămurește cum a ajuns mama lui Brâncuși să fie înmormântată în cimitirul din localitatea Brădiceni. După ce a ajuns văduvă, pentru că era mult mai tânără decât Radu Brâncuși, tatăl marelui sculptor,  a trăit o perioadă împreună cu fiica sa, Eufrosina, după care s-a retras la casa părinților din satul Brădiceni. Tatăl ei fiind cantor la biserică li vecin cu preotul satului, Maria Diaconescu a fost înmormântată pe primul rând din cimitir. „Radu Brâncuși, tatăl lui Constantin Brâncuși, s-a căsătorit a doua oară cu Maria Diaconescu, care avea 21 de ani în acel moment. Din a doua căsătorie cu Maria, Radu Brâncuși a avut patru copii: Dumitru, Constantin, Eufrosina. Radu Brâncuși a trăit o perioadă scurtă după ce s-a căsătorit cu Maria Diaconescu, care, după decesul soțului, a locuit o perioadă cu Eufrosina, iar de acolo a venit la Brădiceni, la tatăl ei care era diacon. A murit în anul 1919 și a fost înmormântată în Brădiceni. Un alt argument că Maria Diaconescu își are locul de veci în cimitirul din Brădiceni este că acesta se află pe primul rând, știindu-se că acolo se înmormântează cei care au donat pământ sau oamenii bisericii, tatăl ei fiind cantor“, povestește Ion Căpruciu, scriitor și profesor pensionar.

Localicii doresc să reabiliteze locul de veci și, astfel, memoria sculptorului și a rădăcinilor pe care acesta le are pe meleagurile gorjene. Astfel, crucea de la locul veci al mamei lui Brâncuși va fi înlocuită. „Am hotărât să punem o cruce și să facem în așa fel încât să rămână scris că aici se află Maria Diaconescu“, a spus Ion Căpruciu.

Cum am găsit cimitirul din satul lui Brâncuși

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În cimitirul din satul Hobița, situația este deplorabilă. Pe aleea care duce către biserica din lemn și morminte sunt puse anvelope în care sunt sădite plante, dintre care unele s-au uscat. În cimitir se găsesc două morminte în dreptul cărora au fost puse fără nicio opreliște monumente funerare de către Fundația «Familia Brâncuși» în care se menționează numele mamei sculptorului în dreptul a două locuri de veci.

Pentru nepotul mamei lui Brâncuși, lucrurile nu sunt așa de complicate. Dumitru Diaconescu crede că fiecare sat a încercat să-și tragă spuza pe turta lui și că adevăratul mormânt al celei care i-a dat viața marelui sculptor se află în Brădiceni. „Nu este o situație complicată deloc. Fiecare sat a vrut să se ridice pe neamului lui Brâncuși. Este o eroare, pentru că atât mama Mariei Brâncuși, cât și Maria Brâncuși au fost înmormântate în Brădiceni, acolo unde este neamul lor. Se pot arăta mormintele celorlalți din neamuri“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Această situație a fost descoperită de către scriitorul gorjean Alex Gregora. Omul de litere crede că dreptatea este de partea localnicilor și rudelor sculptorului din Brădiceni și că această confuzie trebuie lămurită cât mai repede: „Neamurile Mariei Diaconescu spun foarte clar că mormântul mamei lui Constantin Brâncuși se află la Brădiceni și eu îi cred. Poate că și autoritățile poartă o vină și cineva trebuie să ia taurul de coarne și să facă ceea ce trebuie“.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.