Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În Duminica Fiului risipitor, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor de la Mănăstirea Polovragi din judeţul Gorj. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit a săvârşit Sfânta Liturghie la altarul sfântului aşezământ monahal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

poza slujire la Manastirea Polovragi

Duminică, 12 februarie (a 34-a după Rusalii), monahiile şi credincioşii de la Mănăstirea Polovragi au participat  la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de către IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi si diaconi din care a făcut parte şi părintele protoiereu Iulian Mărgineanu de la Protoieria Târgu Cărbuneşti. Răspunsurile la strană au fost date de către Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

În cuvântul rostit, la finalul slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a detaliat învățăturile desprinse din textul evanghelic rânduit a se citi în această duminică ce marchează încheierea primei săptămâni din perioada bisericească a Triodului (Matei 15, 11-32 despre pilda Fiului risipitor), subliniind faptul că pilda Fiului risipitor are o semnificaţie deosebită pentru oamenii zilelor nostre, care au mare nevoie de întoarcere la dragostea Tatălui ceresc.

Mănăstirea Polovragi, file de istorie
Sfântul aşezământ monahal de la Polovragi este situat la nord – est de Târgu Jiu, într-un cadru deosebit de pitoresc, la poalele muntelui Piatra Polovragilor. Ultimele cercetări istorice i-au stabilit vechimea în jurul anului 1505, ctitori fiind Radu Comisul si Pătru Spătaru, fiii marelui boier Danciu Zamona, menţionaţi într-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480, de voievodul Basarab cel Tânăr. Închinată apoi Sfântului Mormânt, mănăstirea a fost răscumpărată de domnitorul Constantin Brâncoveanu, care a inălţat turla bisericii şi i-a adăugat un pridvor în stil brâncovenesc, a zugrăvit interiorul, a refăcut chiliile, clopotniţa, precum şi zidurile exterioare.

Până în secolul XX, obştea de la Polovragi a fost formată din călugări. Odată cu instalarea regimului comunist, în urma emiterii decretului care urmărea desfiinţarea tuturor mănăstirilor, călugării de aici au fost evacuaţi şi mănăstirea închisă cultului. Sfântul locaş monahal şi-a  reluat activitatea, ca obşte de maici, la începutul anilor 1950, în timpul Mitropolitului Firmilian al Olteniei.

Ultima restaurare a sfântului locaş a fost încheiată la 15 august 2012, când a fost săvârşită slujba de resfinţire de către IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.