Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Interpretul de muzică populară Leonard Marian Nae, ai cărui bunici sunt olteni get-beget, este un talentat tânăr care își „croiește” cariera peste hotare. Mai exact, Leonard Nae trăiește în Italia de 15 ani, dar nu a uitat o clipă că este român și nu a uitat nici tradițiile și obiceiurile din țara sa. De foarte multă vreme, Leonard Nae a învățat să restaureze vechi costume populare. Costumul schileresc, atât de răspândit în Oltenia, îl fascinează și spune că este cel mai de preț bun al său, alături de cântec.

leonard nae costume it4 leonard nae costume

Tânărul Leonard Nae s-a născut la București în urmă cu 33 de ani, bunicii săi fiind originari din Olt și Dolj. În copilărie, când a descoperit cântecul popular românesc, Leonard a aflat și că bunicii săi au fost deportați în sudul țării în perioada comunistă. De mic, interpretul a manifestat o mare pasiune față de folclorul tradițional românesc, cântând și studiind, mai ales, zona Olteniei. De 15 ani, Leonard Nae trăiește în Italia, în provincia Frosinone, fiind pasionat de creșterea animalelor de rasă și de grădinărit. În Italia, cântărețul are o impresionantă livadă de măslini și alte plante mediteraneene. Cu toate că se află departe de România, tânărul și-a conservat și dezvoltat pasiunea față de folclorul oltenesc, reușind să pună la punct o colecție impresionantă de costume populare din mai toate subzonele Olteniei, fiind mândru de acestea și făcându-le cunoscute și italienilor în cadrul unor expoziții interculturale.

leonard nae 1 leonard nae 2

„Dragostea pentru portul tradițional este foarte mare, așa că citesc și cercetez literatura de specialitate în ceea ce privește realizarea și recondiționarea pieselor de port tradițional. Am reușit să redau strălucire vechilor costume purtate odinioară de bunici sau chiar străbunici. Pasiunea pentru cântat a venit în copilărie, o dată cu descoperirea primelor discuri cu muzică populară în podul casei bunicilor. Atunci i-am descoperit pe Maria Lătărețu și pe Maria Ciobanu, care alături de Ion Dolănescu și Ioana Radu mi-au fost mai târziu modele”, a spus interpretul Leonard Nae. Costumul schileresc, atât de răspândit în Oltenia, și mai ales în Gorj, îl fascinează. Leonard spune că este cel mai de preț bun pe care-l are alături de cântecul său.

leonard nae 6 leonard nae italia

Om bun și artist valoros

De ani de zile, Leonard merge la întâlnirile organizate de Diaspora din Italia și expune cu mândrie cele peste 20 de costume autentice pe care le deține. Printre prietenii de suflet ai artistului se numără și binecunoscuta soprană Gabriela Băncilă, și ea plecată din România, Maria Ciobanu și interpretul de muzică populară Gabriel Gorjanu. Cu toții apreciază timbrul cald, glasul cu multe melisme și celelalte caracteristici ale lui Leonard, specifice Olteniei.

eo nar eonard nae 3

„Este un tânăr extraordinar de talentat și iubitor de patrie. Duce dorul României. Nu a uitat o secundă că este român. Costumele pe care le are și pe care le expune sunt dobândite atât ca moștenire de familie de la bunici, dar și achiziționate din Oltenia. Leonard Marian merge și la schimburi interculturale alături de prieteni muzicieni și de alți păstrători de tradiție aflați departe de casă, făcându-și cunoscut repertoriul, pe care îl cântă cu multă pasiune”, a spus tânărul interpret Gabriel Gorjanu, prieten al lui Leonard Nae. În repertoriul lui Leonard Nae se întâlnesc cântece de dragoste, dor de sat, doine și balade, pe care acesta le știe de la bunicul său.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.