Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Artista Gabriela Voicu a expus la Muzeul Județean Gorj, aducând în județul nostru lucrări din seria „Porți de trecere-Omagiu mamei mele”. Personajele principale ale expoziției au fost „două coloane”, așa cum însăși artista a spus. „Personajele principale din aceste lucrări sunt două coloane. Coloanele mele nu sunt stâlpi, nu susţin ceva, ele sunt porţi de trecere. Ele au o identitate, o menire, sunt martori ai acestei povești, ai acestei treceri, ai acestei călătorii, uneori sunt chiar tovarăși de drum”, a declarat Gabriela Voicu.

Gabriela Voicu este, în prezent, lector univ. dr. Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), Universitatea Naţională de Arte București. Potrivit artistei Dorina Cioplea, curatorul expoziției, de-a lungul anilor, Gabriela Voicu a participat cu lucrări la mai multe expoziții de grup și a mai semnat, de asemenea, și două expoziții personale, una în Drobeta Turnu-Severin – orașul de origine și cealaltă în București – orașul în care trăiește și lucrează. „Este o bucurie să o avem aici pe Gabriela, cea pe care am cunoscut-o prima dată ca om, ca prieten și apoi ca artist. Dincolo de coloane, pe mine m-a atras idee continuității și consecvenței Gabrielei în ceea ce face. Gabriela urmărește de aproape 20 de ani aceeași idee! Ea se identifică cu lucrările de acum 18 ani (…) Asumă-ți și iubește-ți etapele, fără cosmetizări inutile și frivole! Pentru Gabriela Voicu porțile de trecere sunt, de fapt, etape trăite și asumate, dar și puncte de turnură, momente de decizie, planuri de viitor sau invitații”, a spus Dorina Cioplea, curatorul expoziției.

„Poarta simbolizează locul de trecere dintre două stări, dintre două lumi, dintre cunoscut și necunoscut, dintre lumină și întuneric(…)  este o componentă a drumului simbolic (…). Poarta se deschide spre un mister. Dar ea are și o valoare dinamică, psihologică; căci ea nu marchează doar un prag, ci îl și invită pe om să o treacă. Poarta este o invitaţie la o călătorie… Totul a pornit de la temă de atelier din studenție. (…) Mie mi-a plăcut tema pe care am făcut-o atunci, doamnei profesor de atunci i-a plăcut și când am schimbat-o, dânsa mi-a zis că de ce… atunci am continuat. Coloanele mele nu sunt stâlpi, martori ai trecerilor, prieteni de călătorie. De asta sunt umbrele, transparențele, (…) Sunt foarte multe lucrări care au trimiteri către Japonia, alte zone geografice, zone pe care eu le iubesc. (…) Toate au o poveste în spate. Fiecare are câte o poveste. Puteți să vă faceți singuri poveștile!”, a afirmat artista Gabriela Voicu la vernisajul expoziției sale.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.