Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Marți, 4 iunie, de la ora 11.00 are loc un nou eveniment în cadrul programului Arhiva Feministă de Teatru. FEM100 la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai, parteneră a programului. Este vorba despre conferința cu titlul Feminist Dramaturgies from the Periphery/ Dramaturgii feministe de la periferie susținută de Silvija Jestrovic*, profesoară de teatru și performance la Warwick University din Marea Britanie, editoare a prestigioasei publicații academice Theatre Research International.

Conferința va fi urmată de lansarea oficială a site-ului programului Arhiva Feministă de Teatru FEM100: www.fem100.ro, unde vor fi arhivate toate conferințele organizate pe parcursul programului, precum și expozițiile online curatoriate de membri ai echipei de cercetare alcătuite din Miruna Runcan, Anca Hațiegan, Raluca Sas Marinescu, Ilinca Tamara Todoruț, Ivona Vîstraș, Mihai Pedestru, Olivia Grecea. Prima expoziție disponibilă online este Critica de teatru feminină în secolul 20 (1920-1990)/ Female Theatre Critics in the 20th Century (1920-1990), a cărei curatoare este prof.dr. Miruna Runcan. Evenimentul din 4 iunie este inclus în Festivalul Facultății de Teatru și Film.

Arhiva Feministă de Teatru FEM100 este un program de cercetare și educație interdisciplinară menit să contribuie la salvarea patrimoniului imaterial teatral, recuperând cu prioritate istoriile artistelor neconsemnate de istoria oficială a teatrului din perioada 1920-2020, curatoriat de criticul de teatru și cercetătoarea Cristina Modreanu.

Pe parcursul a aproape doi ani, 2024-2025, programul reconstituie contexte teatrale văzute din punctul de vedere feminin, prin documentare în arhive teatrale, publicarea de articole științifice și o serie de conferințe susținute de specialiste în teatru din Polonia, Serbia, Suedia, Norvegia, Islanda, Ungaria.

Deasemenea, programul va disemina practici teatrale colaborative și metode de cercetare în arhivele teatrale prin intermediul unor ateliere de teatru documentar și confesiv pe teme feministe cu studenții diferitelor specializări din universitățile partenere și prin producerea unei instalații performative bazate pe documentarea în arhive.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.