Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași anunță, în calitatea sa de partener, lansarea a patru volume scrise de Marin Tarangul: Icoana. Experiență și realitate (discurs acrotatic), Canonul teoretic. Narațiunea teoretică, Filosofia picturii. Cartea privirii și Scrisori filosofice. Arta teoretică. Organizat de Editura Junimea, evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 mai, ora 11.30, la Palatul Culturii – Sala „Henri Coandă”, avându-l ca invitat pe Andrei Pleșu.

Marin Tarangul (1938-2010) a studiat Teologia la Sibiu și București. Între 1961 și 1964 este deținut politic, iar după eliberare nu mai poate continua doctoratul în Teologie la București și se înscrie la Institutul de Arte Plastice (1966-1971), ulterior angajându-se la Studioul Animafilm. În paralel, publică poezie, povești, eseuri.

În 1979, primește o bursă din partea Institutului Catolic din Paris, unde studiază filosofie la Institutul Catolic și la Sorbona-Paris IV, și susține două doctorate, unul la Sorbona și Institutul Catolic despre experiența icoanei (1985) și altul la Institutul de Studii Orientale, despre poezia lui Nichita Stănescu (1987). Din 1995, revine în România, an de an, și reia vechi legături cu prieteni din tinerețe, precum Andrei Pleșu.

Editura Junimea publică seria de autor Marin Tarangul, ce cuprinde texte inedite și reeditări ale scrierilor autorului care afirma, în Nocturnal (2010): „vom vedea că, de fiecare dată, lucrul important care a schimbat cursul vieții noastre a fost o idee”.

Autorul pare că și-a propus să vorbească despre tot: a scris literatură și critică literară, istorie și filosofie a artei, estetică, metafizică (deși nu folosește prea des acest termen), teologie. Scrierile sale pot sta pur și simplu unele lângă celelalte, așa încât cititorul să poată sesiza înrudirile dintre ideile sale, pasajele secrete care duc de la o temă la alta, de la concepte complicate la formulări metaforice pline de viață și invers.

Mereu surprinzător și extrem de profund în gândurile sale, cu o frază complicată în care pare că dorește să exprime atât întregul, cât și cele mai mărunte părți ale sale, el scrie pentru cei care au puterea să asume lectura, nu ca pe o formă de petrecere a timpului liber, ci ca pe o experiență formatoare, cu primejdii, încercări, ispite și victorii. Această serie de autor își propune să deseneze, pentru cititor, harta unei astfel de experiențe.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.