Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Nu ne-am schimbat prea mult obiceiurile în ultimele decenii. Și acum mai bine de 80 de ani, gorjenii preferau să-și petrecă timpul în companii plăcute, cu mâncăruri alese, băuturi ieftine și multă voie bună. Ziua îți devenea instantaneu mai bună când erai servit în timp scurt cu mâncare gustoasă  de o gazdă zâmbitoare. Cu toate că s-ar putea să fi fost un pic mai temperați decât suntem noi, în zilele noastre, restaurantului „La Dincă” nu-i lipseau clienții dornici să facă schimb de păreri la un pahar. 

Îndrăgitul loc de întâlnire a fost deschis  în anul 1937 de către Simion Giura, un fiu de agricultori, născut în 1910. Oamenii își aminteau cu drag de acel loc unde totul era pe placul lor, restaurantul rezistând până în anul 1949, când Simion Giura a preferat să lucreze comerciant  la stat, de unde s-a și pensionat. Viața, pe scurt, a acestui om de afaceri , este relatată de către Ion Duguleanu, în cartea sa „Târgu Jiu- Case*Oameni*Destine”, ediția 2016.

„Simion Giura era născut în anul 1910, în comuna Peștișani, ca fiu al lui Simion și Maria Giura, născută Gonța, agricultori din acea localitate. După absolvirea cursurilor școlii primare în acea localitate, s-a dedicat activităților comerciale, mai întâi, ca băiat de prăvălie, și apoi ca lucrător comercial. În anul 1937, s-a căsătorit cu Otilia Nicolaescu și dupa această dată a deschis în casele soției, din strada Brătianu nr.28, un restaurant sub firma „La Dincă”, firmă care a funcționat până în anul 1949. Cei care sunt azi mai în vârstă și-l reamintesc pentru serviciile prompte, mâncarea gustoasă și băuturile ieftine.(…) După închiderea restaurantului său, în anul 1949, Simion Giura s-a angajat în activitatea comercială de stat, de unde s-a pensionat. (…)”

După desființarea afacerii, până la demolarea clădirii unde a fost restaurantul, au mai funcționat acolo alte două restaurante.  După decesul lui Simion Giura, în 1975, toate bunurile sale au fost moștenite de către frații și surorile sale.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.