Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Un ceremonial militar-religios-artistic a fost organizat sâmbătă, 19 august, în pasul Vâlcan, la granița dintre județele Hunedoara și Vâlcea, în memoria luptelor care au avut loc aici în urmă cu 100 de ani, în Primul Război Mondial. În cadrul manifestărilor, istoricul Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Gorj, a primit Medalia Omagială „Primul Război Mondial în Pasul Vâlcan”, acordată domniei sale de către Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ACMRR) „Sarmizegetusa” din județul Hunedoara. De asemenea, au fost dezvelite busturile Majestății Sale Ferdinand I Întregitorul, Regele Românilor în perioada Marelui Război și al locotenentului Gheorghe Tătărescu, fostul mare om politic al României interbelice.

Manifestările din pasul Vâlcan au purtat denumirea generică „De la război, la Unire”, desfășurându-se în cel mai înalt loc, din zonă, aflat la o altitudine de 1.621 de metri. A fost organizat un careu cu un pluton de militari de la Gorj, Poliția Locală Vulcan-județul Hunedoara și ofițeri în rezervă și retragere din Gorj, Dolj, Mehedinți, Sibiu și Hunedoara. „Împlinirea unui centenar de la luptele Primului Război Mondial, lupte care au fost purtate cu greu și în tranșeele din Pasul Vâlcan, ne obligă pe noi toți să nu uităm nici măcar o clipă de toți cei care au pierit aici și să le cinstim memoria, mulțumindu-le pentru că au permis românilor din jurul arcului carpatic să împlinească un ideal, acela de Unire, făurită la 1 Decembrie 1918”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, citat de presa hunedoreană.

În cadrul manifestărilor, profesor dr. Gheorghe Nichifor, vicepreședintele CJ Gorj, a primit din partea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ACMRR) „Sarmizegetusa” din județul Hunedoara, Medalia Omagială „Primul Război Mondial în Pasul Vâlcan”. Aceasta i-a fost acordată în semn de recunoaștere pentru activitatea susținută de cinstire a memoriei Eroilor și Martirilor Neamului Românesc. Gheorghe Nichifor este unul dintre cei mai importanți istorici gorjeni, președinte al Societății de Științe Istorice din România – Filiala Gorj. De-a lungul anilor, a sprijinit activitățile „Cultului Eroilor”, a promovat „sentimentul patriotic şi de cult al eroilor în rândul cetăţenilor români, mai ales în rândul tinerei generaţii”. A fost singurul gorjean căruia i s-a acordat această distincție sâmbătă. La eveniment au mai participat Opritsa Dragalina Popa, nepoata generalului erou Ioan Dragalina și familia acesteia, Cosmin Popescu – președintele Consiliului Județean Gorj, col. (r.) Virgil Sanda – Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ACMRR) „Sarmizegetusa” Hunedoara, profesorul Andrei Popete Pătrașcu, vicepreședintele Asociației Naționale „Cultul Eroilor Regina Maria” și alte personalități.

 

Anul trecut în Pasul Vâlcan, pe „granița” județelor Hunedoara și Gorj, a fost ridicat complexul statuar dedicat Eroilor din Primul Război Mondial, compus din o Cruce impunătoare și din busturile generalilor Ion Culcer și Dumitru Cocorăscu. Anul acesta, complexul a fost completat cu busturile Majestății Sale Ferdinand I Întregitorul, Regele Românilor în perioada Marelui Război și al locotenentului Gheorghe Tătărescu, fostul mare om politic al României interbelice, opere care au fost dezvelite sâmbătă. De asemenea, pe fosta linie de front, au fost amenajate câteva tranșee de luptă, au fost aduse tunuri și alte accesorii militare, fiind astfel recreată imaginea luptelor care s-au dat pe acest front în urmă cu 100 de ani.

 (Explicație: În fotografie: rândul de jos-Gheorghe Nichifor, vicepreședintele CJ Gorj, alături de nepoata gen. I. Dragalina, cu fiul dumneaei cel mic, iar în rândul al doilea, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, este încadrat de col. Virgil Sanda (de obârșie gorjenească) și soția sa Iuliana Sanda).

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.