Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

biblioteca-judeteanaCu toții i-am călcat pragul de sute sau mii de ori, însă prea puțini ne-am  întrebat care este istoria Bibliotecii Județene „Christian Tell”, un paradis al cărților unde cel mai vechi volum s-a păstrat cu sfințenie chiar din anul 1809. Despre această lume diferită, una a cărților cu suflet, aflați astăzi că a luat ființă în urmă cu mai bine de opt decenii. Primele volume au fost donate de nepotul unui general. Apoi, biblioteca a reușit cu pași mărunți să devină o bogăție spirituală cu o valoare incomensurabilă.

Biblioteca de astăzi, cea cunoscută ca Biblioteca Județeană „Christian Tell”,  și-a deschis pentru prima dată ușile în anul 1934, moment în care Alexandru Christian Tell,  fiul lui Alexandru Tell și nepotul generalului Christian Tell, a făcut o donație de carte, aproximativ 3.000 de volume.

Acesta a ales să trimită primarului din municipiul Târgu-Jiu, Dumitru Manofescu, o scrisoare în care se oferea să dăruiască cele 3.000 de volume orașului din care familia sa își avea originile.

„Dorind a crea o bibliotecă publică într-unul din orașele de provincie, gândul meu s-a îndreptat spre orașul dumneavoastră, cu care familia noastră a avut îndelungate legături și care este locul de origini al nostru”, scria Alexandru Tell.

Propunerea lui Alexandru Tell nu a fost acceptată pe loc. Ea a fost dezbătută și ulterior aprobată. Astfel, prin corespondență, primarul orașului, la început Dumitru Manofescu, iar mai apoi Șerban Frumușanu, și Alexandru Tell au stabilit ca biblioteca să fie realizată acasă la doamna Iunian, pe strada Gr. Săftoiu, actuala Calea Eroilor.

În timp, clădirea Iunian a fost demolată, iar pe locul ei s-a realizat o nouă clădire unde astăzi se află „Hotelul Europa”.

Biblioteca a fost găzduită și în alte locații, vis-a-vis de clădirea spitalului de pe strada Tudor Vladimirescu, apoi în clădirea primăriei, în imobilul unde, în prezent, este Prefectura județului Gorj, iar de acolo a fost mutată pe Calea Eroilor , unde se află și la ora actuală. Edificiul de aici a fost fondat în anul 1928.

Denumirea bibliotecii a fost aleasă de donator, Alexandru Tell dorind ca aceasta să fie numită „General Tell”, nume ce s-a păstrat până în anul 1944. În anii care au urmat, biblioteca s-a dezvoltat semnificativ.

Fondul de carte a fost întregit de către avocatul I. I. Caprescu și de către Mihail Stănulescu cu 1.000 de volume, apoi de către Primăria Târgu-Jiu, Școala Normală, Liceul „Tudor Vladimirescu”, dar și de alte persoane care au dorit să participe la realizarea unui loc al cărților în orașul lui Brâncuși.

Descrierile despre această lume a cărților, o lume creată pentru generațiile care au urmat după anul de ființă, 1934, arată că volumul cel mai vechi ce se află pe rafturile Bibliotecii „Christian Tell” este datat din 1809, fiind vorba despre o carte editată la Paris în limba greacă.

Alte cărți, la fel de vechi, au fost editate în Tipografia lui Heliade Rădulescu în anii 1836-1847.

Dezvoltarea bibliotecii nu s-a oprit aici. Cu fiecare an care trecea, locul devenea tot mai bogat. Mii de cărți ajungeau să facă parte din familia volumelor ce aparțin și astăzi patrimoniului nostru județean. Astfel, după anul 1945 s-a trecut la achiziționarea anuală de cărți, costurile fiind suportate cu fonduri de la bugetul de stat, iar la 1 ianuarie 1990, la doar un an de la Revoluție, biblioteca deținea deja un număr de 221.885 volume.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.