Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Fiecare dintre clădirile din municipiul Târgu-Jiu are povestea sa unică, de foarte multe ori neștiută de cetățenii care trec pe lângă ele. Grație volumelor magistratului Ion Duguleanu, a cărei muncă de documentare s-a întins pe o perioadă îndelungată, putem afla astăzi informații prețioase despre imobilele importante din municipiu. În centrul orașului reședință de județ se află și sediul unei instituții de creditare, care funcționează de zeci de ani într-o clădire cu o istorie destul de veche. 

0c63a3e946c40a56fe91562002bc1d7d20170131_153011

Pe strada Victoriei, la nr. 12, se află Casa Ion și Elena Banu, în prezent în acest imobil funcționând sediul CAR Jiul. În secolul trecut, municipiul Târgu Jiu avea o cu totul altă față, iar în trista perioadă a comunismului, multe clădiri impozante au fost demolate.

Magistratul Ion Duguleanu scrie în volumul din 2010 „Târgu-Jiu. Case. Oameni. Destine” că în 1988 s-a dat ordinul de demolare a mai multor corpuri de clădire care aparțineau familiei Banu. Ion Banu era negustor și se pare că ar fi construit imobilul de care vorbim astăzi în jurul anului 1930. „Familia Banu a fost una dintre cele mai cunoscute și mai prospere din oraș, în prima jumătate a secolului XX.

Familia Banu a venit în Gorj înainte de Primul Război Mondial, din satele românești ale Mărginimii Sibiului. Ion Banu s-a născut în 1898 în comuna Siliștea Sibiului. În Gorj a început prin a fi funcționar comercial la magazinele tatălui său și la alți negustori-rude”, scria magistratul Duguleanu.

20170202_173613 20170202_173622

Negustorul Banu Ion a schimbat, de-a lungul anilor, obiectul activităților sale comerciale. Astfel, potrivit documentelor, Ion Banu a deținut un magazin universal care se numea „La Prințul Nicolae”, apoi „La leul african”. 20170202_181629

Banu Ion vindea en-gross şi en detail (cu kilogramul sau la bucată), produse alimentare şi manufactură. În 1938, Banu a solicitat aprobarea deschiderii unui atelier de țesătorie și extinderea activităților comerciale. În 1941 a cerut aprobarea pentru comerțul cu sticlărie și geamuri. În 1929, negustorul Banu a fost ales consilier în Consiliul Comunal al Urbei Târgu-Jiu, pe vremea când primar era Dumitru Manofescu.

Vezi aici articolul despre Dumitru Manofescu: http://cult-ura.ro/dumitru-manofescu-omul-care-a-scris-o-pagina-din-istoria-orasului-targu-jiu-a-fost-primar-si-avocat-dar-a-sfarsit-torturat-de-securitate/

„Era unul dintre cei mai bogați negustori ai orașului, a investit mult, a riscat și a câștigat, alteori a pierdut. Ca o mare pierdere poate fi socotită și naționalizarea din 1950, când toate imobilele pe care le deținea i-au fost luate. După câțiva ani a plecat la Petroșani, de unde era soția sa”, spunea Ion Duguleanu în lucrarea mai sus amintită.

„Târgu-Jiul s-a bucurat de un comerţ înfloritor în perioada 1930 – 1948, comerţ care asigura aprovizionarea orăşenilor şi a populaţiei satelor învecinate, cu produse alimentare, bunuri de larg consum, combustibili, materiale de construcţii etc. Pe lângă produsele oferite populaţiei de negustori, meseriaşii de diverse branşe vindeau şi ei în ateliere, magazine proprii sau în pieţe şi bâlciuri, o gamă largă de produse, foarte utile şi căutate”, scria regretatul doctor în științe medicale Constantin Lupescu într-un articol din publicația „Viața în Gorj”.

Sediu al Casei de Ajutor Reciproc Jiul

După 1989, moștenitorii negustorului Ion Banu au revendicat imobilul de pe strada Victoriei, fiindu-le restituit. Ulterior, aceștia au vândut-o familiei avocatului/executor judecătoresc Dumitru Roșca. Acesta a deschis aici o afacere, birouri moderne, schimbând și înfățișarea clădirii cu timpul.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.