Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

1Casa Carabatescu, una dintre cele mai impozante clădiri ale municipiului Târgu Jiu, aparține de mai bine de un secol Băncii Naționale a României.  Deși imobilul este sediu al instituției de atâția ani, acesta a fost ridicat odinioară pentru a satisface nevoile de locuit ale unei familii. Casa este de o frumusețe aparte, iar scriitorul Ion Duguleanu ne prezintă istoria acesteia în unul dintre volumele „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”.

Terenul pe care Ion Carabatescu a construit casa a aparținut, în anul 1877, lui Constantin Stanciovici  Brănișteanu. Ulterior, bucata de pământ a trecut în proprietatea familiilor Petrescu și Caribolu, iar în anul 1895, Ion Carabatescu a cumpărat de la avocatul  Ștefan Dobruneanu și de la Ana Petrescu câte o bucată de teren. Aici a construit casa care se mai află și astăzi într-o stare foarte bună, aici fiind sediul Sucursalei  Gorj a Băncii Naționale a României. „La începutul anului 1901,  Ion Carabatescu oferă  spre vânzare noua construcție Guvernatorului BNR pentru a servi ca sediu Agenției Târgu Jiu, înființată în anul 1898.  În urma tratativelor purtate, la  17 decembrie 1901, Ion  Carabatescu vinde BNR această clădire cu prețul de 65.000 lei, sumă care  ar părea nesemnificativă dacă nu am  cunoaște că era vorba de lei – aur. În anul 1925, BNR cumpără de la  moștenitorii lui Ion Carabatescu și anume Angela Nedeianu, Sabina Petcu și Numa Carabatescu restul terenului pe care aceștia îl mai dețineau. Din anul 1901 și până în prezent,  clădirea a fost și a rămas neîntrerupt în proprietatea  BNR servind ca sediu de bancă”, menționează Ion Duguleanu  în cartea  „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”, ediția 2014.

Clădirea este de o frumusețe aparte, ea fiind descrisă în amănunt în același volum mai sus menționat. Tot de aici aflăm că în 1907 a fost introdus curentul electric în clădire. „Ferestrele au un încadrament care imită intrarea într-un templu antic și  au draperii cu motive florale. Câteva încrustații în lemnul vizibil al acoperișului dau și  ele o notă de distincție clădirii. Am remarcat, de asemenea, tocăria din stejar, treptele de marmură albă de la intrare și, nu  în ultimul rând, masivitatea și  soliditatea clădirii, așa cum  ar trebui să fie și finanțele unei țări,  sediul BNR fiind, după părerea noastră, un simbol al acesteia”.

Ion Carabatescu era născut în anul 1847 în localitatea Romanești, fiind  fiu al lui Constantin și Elena Carabatache. În catagrafia oficială intitulată „De toți boierii Țării Românești la anul 1829” a lui Ion Filitti, acesta era încadrat în categoria boierilor.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.