Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ion D. Isac a fost fiu al Gorjului, din Pojogeni (Scoarța), născut într-o familie de țărani săraci, la 1893. A învățat de mic și după absolvirea studiilor la Craiova a revenit ca dascăl în satul natal. A luptat și în Primul Război Mondial, participând, așa cum a mărturisit în primul său discurs ca deputat, la 98 de atacuri. După război, a revenit la catedră, s-a implicat în modernizarea sistemului de învățământ și în perioada 1929-1938, Ion D. Isac a fost ales de mai multe ori deputat de Gorj. În discursurile sale politice, deputatul învățător a prezentat mereu situația economică, socială și culturală de la sate.

Capitan-Isac-D-Ion

S-a purtat mereu cu demnitate, curaj în exprimarea ideilor sale, consecvență, omenie! Ion D. Isac a fost unul dintre gorjenii de frunte, care și-au pus amprenta asupra istoriei țării noastre. S-a născut la 18 martie 1893 în satul Cerătu al comunei Pojogeni și a absolvit Școala de învățători sătești din Craiova. A fost dascăl în satul natal ani la rând, dar a și luptat în Primul Război Mondial.

„Pentru faptele de vitejie dovedite alături de camarazi în timpul celor 98 de atacuri ale confruntărilor cu inamicul slt. Ion D. Isac a fost răsplătit cu ordine, medalii și decorații”, a scris Alexandru Doru Șerban în volumul „Personalități care au fost în Gorj”.

După ce s-a întors de pe front, Ion D. Isac a revenit la catedră și s-a implicat în acțiunea necesară de construire a unei noi clădiri pentru elevi. În 1925, Ion D. Isac a luat inițiativa înființării unei școli elementare de meserii în satul său natal și, deși la început școala a avut doar 20 de elevi, numărul acestora a crescut considerabil cu timpul. Elevii care au urmat cursurile acestei școli au devenit meseriașii satelor, viitori specialiști ai industriei gorjene.

„În anul școlar 1937-1938, Școala de Meserii a fost transformată în Gimnaziu Industrial, iar după 1944 în Gimnaziu Unic de 3 ani. (…) Pentru luminarea satului a organizat cercuri de citit, formații de teatru, un cinematograf. Avea prestigiu, avea autoritate, era mereu activ, așa că în 1935 a fost ales președinte al Asociației învățătorimii gorjene. Cât a ocupat funcția s-a implicat în înființarea de noi școli, a extins învățământul profesional, a înființat Cooperativa de consum Solidaritatea”, mai scria Al. Doru Șerban.

Ales deputat de Gorj

În perioada 1929-1938, Ion D. Isac a fost ales deputat de Gorj. Crezul său politic era să lupte pentru apărarea drepturilor țărănimii, susținute de Partidul Țărănesc. Deputatul gorjean a contribuit la crearea Legii contra cametei (1931-1933), îndeplinind funcția de secretar general pe țară al organizației și de președinte în județul Gorj. În perioada 1938-1940, Ion D. Isac s-a retras din politică și a revenit la catedră. În 1946 a fost ales din nou deputat și i s-a încredințat funcția de vicepreședinte al Adunării Deputaților. „Activitatea politică a învățătorului Ion D. Isac s-a încheiat la 30 decembrie 1947, când a fost proclamată Republica Populară Română. Comuniștii l-au persecutat și supravegheat mereu”, spunea Al. Doru Șerban.

S-a implicat și în publicistică

Ion D. Isac s-a implicat în publicistica vremii și a condus sau chiar înființat „Revista învățătorimii gorjene”, „Gazeta plugarilor”, „Pandurul”. A decedat în 1962. A murit atunci un gorjean de cinste, care s-a purtat în școală, în Parlament, cu demnitate, curaj, consecvență.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.