Interviu cu noul director al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“. „E nevoie de sânge proaspăt, de oameni tineri“

Interviu cu noul director al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“. „E nevoie de sânge proaspăt, de oameni tineri“

- in Interviuri, Romania civila, Slider
667
0

Actorul Cosmin Brehuţă este noul director al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, în urma câştigării concursului. Tânărul director are planuri mari. Cosmin Brehuţă îşi doreşte să angajeze actori tineri, pe cât posibil dintre cei care sunt din municipiul Târgu Jiu, şi să crească gradul de notorietate al teatrului. 

Reporter: Care sunt principalele obiective pe care vi le-ați propus să le realizați în perioada mandatului de director al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“?
Cosmin Brehuță: Încă ocup temporar funcția de director pentru că este o perioadă de contestație după concurs și urmează ședința Consiliului Local în care voi fi numit în funcția de director. Ocup interimar funcția de director până pe data de 1 noiembrie. Doresc ca Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ să aibă parte de o deschidere cât mai largă în ceea ce privește proiectele atât la nivel național, precum și internațional. Îmi doresc, de asemenea, o deschidere cât mai mare a teatrului către localitățile din județ, care să beneficieze de tot ce are Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” mai bun. Nu în ultimul rând, îmi doresc o deschidere mare în privința repertoriului pe care dorim să-l abordăm de acum încolo și o dedicare mai pronunțată pentru publicul abonat pe care l-am avut și încercăm să-l păstrăm. Avem în vedere proiecte pentru publicul tânăr, din licee, care înseamnă o parte însemnată din abonații noștri, dar și spectacole pentru publicul matur. Urmează să fie făcute abonamente. Sperăm să sporim numărul abonaților prin proiecte dedicate. Mă refer la reprezentații care să urmeze o dramaturgie care-i interesează, fie că ne referim la programa analitică pentru bacalaureat, fie la proiecte care-i frământă pe tineri cu privire la situațiile turbulente prin care trece țara noastră, cum ar fi cazuri de familii care au rămas incomplete ca urmare a numărului foarte mare de părinți care și-au căutat norocul în alte țări. Am în vedere și un repertoriu care să răspundă cerințelor și nevoilor consiliului artistic al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“.

Vrea să angajeze opt tineri actori

Rep.: Aveți în vedere angajarea de actori tineri?
C.B.: Îmi doresc să avem de acum încolo deschiderea necesară pentru tinerii absolvenți, care sunt în număr foarte mare, dacă ne raportăm la producțiile școlilor de teatru din ultimii ani. E nevoie de sânge proaspăt, de oameni tineri care să întărească rândurile colectivului Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” și să ajungem la o predare de ștafetă, pentru că nu peste mult timp ne apropiem, deja, de prima producție de pensionari a Teatrului “Elvira Godeanu”, dacă pot să mă exprim așa.

Rep.: Dar știu că actorii pensionari pot să colaboreze în continuare.
C.B.: Da, bineînțeles, dar este important să existe aceste flux și un schimb de experiență între cei tineri și cei mai în vârstă pentru bunul mers al teatrului, printr-o claborare între cele două generații.

Rep.: Câți actori urmează să se pensioneze și când?
C.B.: În decursul mandatului meu urmează să se producă aceste pensionări. Este vorba de patru actori care urmează să se pensioneze în decursul a patru-cinci ani dintre veteranii și oamenii de bază ai teatrului.

Rep.: Printre ei se va afla și fostul director Marian Negrescu?
C.B.: Da, este și domnul Marian Negrescu, dar nu este printre primii. Mai am colegi care spun că vor să-și completeze actele pentru dosarul de pensionare, astfel încât trebuie să fim prevăzători. Indiferent de situație, pentru că un actor nu se pensionează niciodată, e important să deschidem teatrul către tineri, ca aceștia să aibă un punct de sprijin. Mă refer aici, în primul rând, la absolvenții din Gorj, la acei tineri care au plecat din rândul elevilor care au prins această pasiune pentru teatru în urma întâlnirii cu producțiile noastre și au ajuns să urmeze facultățile de profil din țară, fie că ne raportăm la teatrologie, regie sau actorie, e important ca Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” să le ofere șansa de a reveni, pentru că, atât ca și actor, dar și ca dascăl, eu am promovat teatrul în rândurile lor și i-am sprijinit să ajungă acolo unde își doreau și este la fel de important să le oferim această șansă de a reveni, în măsura posibilităților pe care le poate oferi Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”. Până acum, mulțumirea este că avem angajați doi dintre foștii laureați ai Festivalului de copii „Constantin Stanciovici Brănișteanu“, iar marea majoritate a lor sunt fie angajați în alte teatre sau cu care au reușit să se realizeze din punct de vedere profesional, ajungând la teatre mari din țară, cum ar fi Teatrul Național din București, dacă vorbim de Petre Ancuța sau Alin Stanciu, Teatrul din Oradea, Teatrul din Petroșani.

Rep.: Cine sunt cei doi actori care au fost angajați dintre laureații festivalului?
C.B.: Îi avem pe Adi Șerban și Andreea Chirițescu. Mai erau Radu Tudosie și Amelia Toacsen, dar și-au dat demisia anul trecut.

Rep.: V-ați gândit și la un număr de posturi pentru actori?
C.B.: Da, dar nu știu dacă vor fi angajați toți. M-am gândit la un număr de opt posturi de care cred că teatrul ar avea nevoie pentru a revigora întregul colectiv și a da un plus de efervescență.

Rep.: V-ați gândit și la o modalitate de a crește încasările?
C.B.: Evident că da. Este un punct nevralgic al nostru pe care sper să-l pot rezolva destul de repede prin servicii de marketing, impresariere, pentru care doresc să aduc oameni competenți, dornici, proaspeți și bucuroși de muncă, pentru a putea spori încasările.

Stagiunea 2017-2018 va fi deschisă cu piesa “Bigamul II”

Rep.: Despre stagiunea care bate la ușă ce informații ne puteți prezenta?
C.B.: Vă pot spune că pe data de 21 octombrie o să deschidem cu un prim proiect în regia lui Cristian Ioan. Este o vorba de o revenire în forță. Cei care văzutîm au revenit piesa „Bigamul“, acum revenim cu partea a doua, „Bigamul II“, care sunt convins că va fi un succes de casă, așa cum a fost și primul proiect. Partea a II-a este mult mai bine scrisă. Mai rar se vine cu o parte mai bună. Va avea o distribuție de excepție. În piesă mai apare un personaj nou, care va fi interpretat de Marian Negrescu.

Rep. Câte premiere vor fi în această stagiune?
C.B.: Îmi doresc să avem opte premiere, incluzând aici spectacolele pentru abonați care vor fi în număr de patru, plus încă un spectacol pentru maturi, și trei premiere pentru copii. Îmi doresc să continue recitalurile de pian și poezie, Pe lângă proiectele cu Florin Berculescu îmi doresc să fie și altele care să atragă un număr mai mare de spectatori.

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.