Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

parnica1Marcel Parnica este prim-dirijor al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, alături de Aurel Blondea. Marcel Parnica a fost moșit chiar de către marea cântăreață Maria Lătărețu, iar harul acesteia s-a răsfrânt și asupra lui. A crescut într-o familie de muzicanți și a descoperit tainele cântecului înainte de a învăța să scrie sau să citească. Și-a îmbogățit experiența pentru că a colaborat cu artiști consacrați ai folclorului, mentorul său fiind Constantin Arvinte. 

Reporter: Care a fost primul contact cu muzica și de unde a început această pasiune care se păstrează și în prezent?

Marcel Parnica: Muzica a fost o tradiție în familie mea. Am cântat de la vârsta de patru ani. Așa cum se întâmplă în familiile de muzicanți, am învățat să cânt înainte să știu să scriu și să citesc. Tata a fost primul care m-a inițiat în vioară. Tata cânta într-un taraf tradițional împreună cu ceilalți membri ai familiei.
Rep.: Unde v-ați născut și ce parcus muzical ați avut?
M.P.: M-am născut în Gorj, în localitatea Bibești, dar am copilărit în comuna Melinești, din județul Dolj. Unchiul meu a fost Constantin Busuioc, fostul dirijor de la Ansamblul „Doina Olteniei” de la Craiova și datorită lui am prins și mai mare drag de muzică. Am urmat Liceul de Muzică de la Craiova, iar apoi, în timpul stagiului militar, am activat la Ansamblul „Ciocârlia”, unde s-a înfiripat dragostea de a compune melodii. Ca mentor, l-am avut pe maestrul Constantin Arvinte, care rămâne un titan al muzicii. Mai târziu, mi-am continuat studiile și am urmat Facultatea de muzică și un master în arta muzicală.

Rep.: Când ați venit la Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”?
M.P.: La ansamblu am venit prima dată în anul 1979, înainte de armată, după care am făcut stagiul militar și, apoi, am revenit. O perioadă am activat la Școala Populară de Artă ca profesor, după care am mers la Ansamblul „Danubius” de la Drobeta Turnu Severin, unde am activat patru ani de zile. Ulterior, am revenit la „Doina Gorjului“.
Rep.: Ce contribuții ați avut la păstrarea folclorului?
M.P.: Am scris o carte cu melodii instrumentale cu 158 de piese. Am mai multe albume înregistrate cu suite orchestrale. Cred că am compus chiar sute de melodii.

Rep.: Când ați devenit dirijor la „Doina Gorjului”?
M.P.: Am devenit dirijor în anul 1981 și am activat până în anul 1987, când am plecat o perioadă la Scornicești. De zece ani activez neîntrerupt la „Doina Gorjului”. În prezent sunt prim-dirijor, împreună cu colegul meu Aurel Blondea.
Rep.: Mai există interes pentru muzica autentică?
M.P.: Copiii și tineri sunt interesați de folclor și noi încercăm să-i îndrumăm pe această cale.
Rep.: Ați contribuit la lansarea unor nume importante din muzica folclorică. Ne puteți oferi câteva exemple?
M.P.: Dintre interpreți sau instrumentiștii cunoscuți astăzi care mi-au fost elevi se numără Constantin Lătărețu, Victorița Lăcătușu, cu care am și cântat o perioadă, iar majoritatea băieților din orchestră mi-au fost elevi.
Rep.: Care sunt calitățile necesare pentru a avea succes în acest domeniu?
M.P.: În primul rând trebuie să aibă dragoste pentru muzică și cunoștințe muzicale.
Rep:: Este județul Gorj mai deosebit în privința folclorului?
M.P.: Este mai deosebit, pentru că este mai bogat în folclor și încă mai ai de unde să culegi folclor. Localitățile de pe Valea Sohodolului, Valea Jaleșului sau Valea Gilorului au fost așezări cu muzicanți.

A cântat într-un turneu cu Gheorghe Zamfir

Rep.: Se poate trăi din muzică?
M.P. Se poate trăi, dar cu condiția să faci muzică din pasiune.
Rep.: Cu ce artiști importanți din folclorul românesc ați cântat?
M.P.: Am cântat împreună cu Maria Ciobanu, Ion Dolănescu, Gheorghe Zamfir. Am cântat într-un turneu pe litoral împreună cu maestrul Gheorghe Zamfir. Am un mare respect pentru Maria Lătărețu și pentru că a fost o mare artistă, dar și pentru că mi-a fost moașă. Ea a fost moașa mea de botez. Colaborând foarte mult cu maestrul Constantin Busuioc, dumneaei mi-a fost moașă.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.