Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

14957974_1122751911143680_21383515_oȘtefania Claudia Vijulan are vârsta de 16 ani și este coordonatorul grupului de exploratori din cadrul organizației Cercetașii României din Gorj. Ea este cel mai vechi cercetaș din rândul elevilor . Ștefania și-a descoperit o nouă latură și a învățat cum poate să iasă din situații dificile. În interviul pe care ni l-a acordat, Ștefania ne-a explicat ce înseamnă spiritul de cercetaș.

Reporter: Când ai intrat în organizația Cercetașii României? Care fost prima acțiune la care ai participat?

Ștefania Claudia Vijulan: În urmă cu patru ani, am participat la o excursie cu cercetașii în zona Baia de Fier. Apoi am continuat să particip la acțiuni și așa am devenit cercetaș.

Rep.: Cum este structurată organizația?

Ș.C.V.: Avem un coordonator al organizației, care este Roxana Bolțașu. Cercetașii sunt împărțiți în mai multe categorii: „Lupișorii“, elevii din clasele 0-4, temerarii, care sunt elevii de gimnaziu, și exploratorii, elevii de liceu, după care urmează seniorii și liderii.

Rep.: Ce fel de activități desfășurați?14958108_1122748631144008_999948709_o

Ș.C.V.: Fiecare patrulă desfășoară anumite activități săptămânale. Mergem în mod frecvent la centrul de plasament și ne jucăm cu copiii abandonați de părinți. Ultima dată am realizat diferite desene pe pereți, pentru a le însenina într-un fel viața. O altă echipă a realizat lucrări de origami. S-a creat o anumită legătură între noi și copii. Am început să-i cunoaștem destul de bine și chiar să ne povestească întâmplări din viața lor. Alte acțiuni constă în deprinderea unor îndemânări cercetășești, cum ar fi: noțiuni de prim-ajutor, supraviețuire, orientare, codul morse sau realizare nodurilor.

A învățat tehnici de supraviețuire

Rep.: Ți-au fost de folos în viață noțiunile învățate ca cercetaș?

Ș.C.V.: Da, pe lângă părțile cercetășești , care pot să zic ca mă bucur că nu a fost nevoie să le folosesc – să dau primul ajutor, să mă pierd undeva și să știu să mă orientez și să supraviețuiesc – m-am folosit foarte mult de curajul de a mă exprima și de a știi cum să reacționez în diferite situații.

14937926_1122746957810842_1173193549_n

Rep. : Care sunt devizele voastre?

Ș.C.V.: Devizul cercetașilor este „Gata oricând“, iar cel al organizației noastre este acela de a lăsa o lume mai bună.

Rep.: Ați participat și la acțiuni în străinătate?

Ș.C.V.: Desfășurăm acțiuni chiar și în străinătate, proiecte de schimb de experiență pe anumite teme, prin organizația Scout Society. De exemplu, anul acesta a fost ca temă combaterea rasismului.

Oamenii au percepție eronată despre cercetași

Rep.: Câți membri numără acum organizația?

Ș.C.V.: Acum suntem în jur de 50 de exploratori, dar probabil că se vom rămâne mai puțini, pentru tocmai ce au avut loc recrutări și e normal ca pe parcurs să se mai retragă. La „Lupișori“ și „Temerari“ mai sunt în jur de 20 de membri.

Rep.: Cum sunt percepuți cercetașii?

Ș.C.V.: Inițial, lumea când aude de cercetași crede că e o prostie și o pierdere de timp, însă cei care vin și se implică în organizație își schimbă părerea.

Rep.: Ce acțiune te-a emoționat cel mai mult?

Ș.C.V.: S-a numit „Mărțișorul fermecat“, când am strâns mărțișoare, iar pe 1 martie am fost în spitale și la centrul maternal pentru a le oferi. Unele dintre femei au început chiar să plângă, pentru că nu au mai fost vizitate de familii.

Distribuie:

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.